Правоохоронці затримали чоловіка, який скоїв розбійний напад на киянина. Зловмисник розпорошив в обличчя потерпілому сльозогінний газ і відібрав телефон. Про це 15 вересня повідомили у київському управлінні поліції.

Злочин було скоєно у Печерському районі столиці неподалік станції метро Арсенальна. На зупинці громадського транспорту до потерпілого підійшов невідомий чоловік, який розпорошив йому в обличчя сльозогінний газ і відібрав мобільний телефон. Після скоєного злодій втік з місця події. Як розповів начальник Печерського управління поліції Андрій Дуброва, працівники карного розшуку столичного главку оглянули можливих очевидців. За кілька днів правоохоронці встановили особу зловмисника та його місцезнаходження. Однак під час затримання правопорушник почав чинити опір і застосував проти поліцейського сльозогінний газ, внаслідок чого правоохоронець отримав хімічний опік очей.

Зловмисником виявився раніше засуджений уродженець Сумської області 1986 року народження, якого співробітники поліції затримали. Як з'ясувалося, чоловік уже перебував у розшуку за скоєння пограбування у Дарницькому районі столиці.

Було відкрито відразу два кримінальні провадження за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України – розбій та ст. 345 Кримінального кодексу України – небезпека чи насильство щодо працівника правоохоронного органу. максимальне покарання передбачає позбавлення волі до п'ятнадцяти років.

Винахідником застосування сльозогінного газу як нелетальної зброї вважається Камран Логман. Він працював на ФБР у 1980-х роках і писав інструкції для поліції щодо застосування газу. Після інциденту 2011 року в Каліфорнійському інституті, коли поліцейські розігнали мирних демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, Логман обурено заявив, що ніколи не бачив “недоцільного та недоречного впровадження хімічних речовин”.

Зазвичай вважається, що балончик із сльозогінним газом є зброєю для самозахисту. Правопорушнику буде завдано поразки, але не такої, щоб жертву нападу згодом могли звинуватити у перевищенні заходів необхідної самооборони. Але палиця з двома кінцями. Нерідко сльозогінний газ використовують і злочинці для того, щоб залишити жертву здатності чинити опір.

Випадки застосування сльозогінного газу для скоєння злочину фіксувалися і раніше. Раніше поліцейські затримали чоловіка за розбійний напад у столичному Гідропарку. До чергової частини Дніпровського управління поліції надійшло повідомлення від 54-річного місцевого жителя про те, що на нього напав невідомий та відібрав особисті речі. Поліцейські встановили, що на вулиці до заявника підійшов невідомий, який почав загрожувати йому ножем та застосував сльозогінний газ. Далі зловмисник відібрав у потерпілого мобільний телефон, шістсот гривень і втік. Протягом двох годин чоловіка, підозрюваного у розбійному нападі, затримали.