За клопотанням Святошинської окружної прокуратури Києва до АРМА для подальшої реалізації передано обладнання, яке використовувалось зловмисниками для функціонування ботоферм та здійснення кібератак. Про це 12 серпня повідомили в Київській міській прокуратурі. 

Згідно з матеріалами слідства, двоє мешканців Києва, використовуючи телекомунікаційне обладнання, налагодили підпільний бізнес з надання дистанційного доступу до мережі Інтернет для анонімізації користувачів-ботів у соціальних мережах та здійснення хакерами кібератак.

“Від початку війни та блокування в РФ доступу до іноземних соцмереж (Facebook, Instagram), вказаний сервіс почав активно використовуватись російськими Інтернет-агітаторами для обходу блокувань та поширення у соцмережах антиукраїнської пропаганди начебто від імені українських користувачів. Також встановлено, що вказані ботоферми мають відношення до кібератак на КМДА, що мали місце у лютому 2022 року”, - повідомили в прокуратурі.

У квітні 2022 року за процесуального керівництва окружної прокуратури функціонування протиправного сервісу було заблоковано, а обладнання вилучено. За результатами проведених обшуків правоохоронці вилучили близько 40 комп’ютерів, 1 500 4G модемів із сім-картами українських операторів мобільного зв’язку, сервер управління та іншу комп’ютерну техніку та обладнання, загальною вартістю понад 1,5 млн грн.

Прокуратурою забезпечено передачу вилученої техніки та обладнання Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Кошти від реалізації вилученого майна будуть перераховані на потреби ЗСУ.