Правоохоронці притягнули до відповідальності кривдника, який вчинив домашнє насильство відносно малолітнього та його бабусі. Після сварки між родичами 11-річний киянин втік з дому, але правоохоронці його швидко розшукали. Сімейним дебоширом виявився дідусь дитини, на якого поліцейські склали два протоколи за вчинення домашнього насильства. Про це 3 серпня повідомили в поліції Києва.

До чергової частини Деснянського управління поліції Києва надійшов виклик від 69-річної киянки, яка повідомила про зникнення дитини. Заявниця розповіла, що за місцем проживання на вулиці Драйзера після сварки з чоловіком її 11-річний онук втік з дому.

Як розповів начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Деснянського управління поліції Іван Свириденко, поліцейські з’ясували, що на вихованні у 70-річного чоловіка та його дружини перебуває їх онук 2011 року народження. Жінка розповіла, що напередодні її чоловік вчинив сварку, під час якої словесно ображав та погрожував їй фізичною розправою. Аби не бачити конфлікту між дідусем та бабусею, дитина втекла. Заявниця повідомила адреси друзів хлопчика та можливі місця його перебування, тож завдяки цьому правоохоронці швидко його знайшли у сусідньому будинку.

Співробітники сектору протидії домашньому насильству провели профілактичну бесіду з кривдником та  склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення – вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування.

Поліцейські склали на киянина другий протокол за вчинення домашнього насильства, в якому жертвою є малолітня дитини. Оскільки, в даній ситуації дитина - свідок є також постраждалою особою. За скоєне фігуранту загрожує штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб. В разі повторності вчинення злочину ми притягнемо чоловіка до кримінальної відповідальності за статтею 126-1 Кримінального кодексу України – домашнє насильство, за яке передбачено до двох років позбавлення волі.

Міністерство внутрішніх справ презентувало мобільний застосунок, який дає можливість постраждалій особі викликати та отримати допомогу без телефонного дзвінка, не привертаючи увагу кривдника. Це додатковий та зручний спосіб для реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства. Також мобільний застосунок – це ресурс з корисною інформацією про види насильства, картою з всіма доступними сервісами поряд, і, звісно, кнопкою виклику поліції. 

Застосунок уже працює, він доступний до звантаження у Google Play та App Store. Назва застосунку не розповсюджується публічно, щоб кривдник не зміг визначити його на телефоні жертви.

З початку повномасштабного вторгнення поліція по всій країні зареєструвала понад 58 тис. повідомлень про домашнє насильство. Це більш ніж у два рази менше ніж 2021 року. 18 226 кривдників поставлені на облік. А за результатами опитування, проведеного Фондом Народонаселення ООН серед цільових груп – 56% опитаних відчувають, що кількість випадків такого насильства останнім часом зросла.