У Києві силовики – агентурну групу ФСБ, яка передавала ворогові координати столичних ТЕЦ для зриву опалювального сезону. Про це повідомили у Службі безпеки України.

Члени групи збирали інформацію про місцезнаходження об'єктів Сил оборони та критичної інфраструктури у столиці.

"Особливу увагу зрадники приділяли місцям розташування українських військових підрозділів, у тому числі Національній гвардії, теплових електростанцій та залізничних вузлів", - розповіли у СБУ.

Зібрані відомості зрадники надсилали окупантам через анонімні телеграми-канали. За кожну "звіт" окупанти перераховували своїм спільникам винагороду у розмірі 5 тис. у гривневому еквіваленті. Для маскування "розрахунків" зловмисники використали електронні криптовалютні обмінники та банківські картки, оформлені на підставних осіб.

За даними слідства, агентурну групу сформував кадровий співробітник управління ФСБ у Ростовській області після початку повномасштабного вторгнення. До її складу входило четверо мешканців Києва. Для конспірації вони отримали оперативні псевдоніми – Y, Шаман та Нарік.

Зловмисники фотографували об'єкти, а потім передавали до РФ матеріали з позначками на електронних картах та докладним описом прилеглої території.

За даними СБУ, отримані відомості окупанти планували використовувати для здійснення серії ракетних ударів по Києву під час підготовки до опалювального сезону.

Зрадників затримано. Під час обшуків вони знайшли мобільні телефони для зв'язку з російським куратором, а також банківські картки, на які надходили гроші з РФ.

Слідчі СБУ повідомили трьом зловмисникам про підозру в державній зраді, скоєну в умовах воєнного стану. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.