Служба безпеки запобігла агентурному проникненню супротивника до Сил оборони України. Інформація про проведення спецоперації розміщена на сайті СБУ.

За даними слідства, затриманим виявився мешканець Донбасу, який у 2015 році приєднався до угруповань терористичної організації ДНР. Там він входив до складу підконтрольних РФ незаконних збройних формувань. До 2018 р. він брав активну участь у бойових діях проти українських військ на сході України. Згодом бойовик виїхав до Росії. Там він був завербований російськими спецслужбами щодо розвідувально-підривної діяльності. Щоб виконати завдання, зловмисника було закинуто з території Росії в Україну до початку повномасштабного вторгнення. У разі проникнення до ЗСУ він міг передавати свої дані про місця дислокації та переміщення українських військ, а також кількість їх особового складу та техніки.

Проте співробітники Служби безпеки своєчасно викрили та затримали агента на спробі проходження відбору до "Азову".

Затриманому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі або терористичній організації) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Столичні правоохоронці – поліція, прокуратура, СБУ – регулярно виявляють громадян, які підозрюються у колабораціоністській діяльності. Раніше повідомлялося, що правоохоронці виявили киянина, який виправдовував уявну агресію РФ проти України. За даними слідства, у період березня-травня 2022 р. підозрюваний, використовуючи власні акаунти у забороненій соціальній мережі, поширював матеріали з підтримкою збройної агресії РФ проти України та вихваляв військовослужбовців РФ. Підозрюваний розміщував у соцмережах пропагандистські відеоматеріали, повідомлення із закликами до окупації України, а також поширював дезінформацію про українських військовослужбовців.

У Києві затримано громадянина, який у розмовах з колегами по роботі виправдовував агресію РФ проти України. Затриманий – уродженець Одеси 1986 року народження, який останнім часом мешкає та працює у столиці. Правоохоронці встановили, що зловмисник під час спілкування з колегами по роботі привітав повномасштабне військове вторгнення Росії до України, а також виправдовував її військову агресію та злочини. Про розмови стало відомо правоохоронним органам.