Мешканці Ірпеня повідомлено про підозру у заперечуванні збройної агресію РФ проти України. Про це 17 серпня повідомили в Київській міській прокуратурі.

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури Києва повідомлено про підозру мешканці Ірпіня за фактом заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році (ч. 1 ст. 436-2 КК України).
 
Згідно із матеріалами досудового розслідування, підозрювана, проживаючи у Київській області та усвідомлюючи факт тимчасової окупації збройними силами РФ частини територій України, у телефонних розмовах із громадянами України заперечувала факти вбивств та насильства відносно мирного населення України з боку російських військовослужбовців, а також вчинення ними інших злочинів на тимчасово окупованих територіях.

Також столичні слідчі повідомили про підозру співробітника приладобудівного підприємства за підтримку збройної агресії РФ проти України. Правопорушник – це 58-річний уродженець на Донеччині. У ході досудового розслідування поліцейські з'ясували, що чоловік працював на одному із приладобудівних підприємств Києва. Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ 24 лютого 2022 року фігурант почав висловлюватися на підтримку збройної агресії РФ.

Стаття 436-2. Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

1. Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, -

караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.