У столиці судитимуть уродженця Полтавської області, який ошукав волонтерів. Порушник пропонував постраждалим придбати паливо, проте після надходження коштів не виходив на зв'язок та зникав. Про це повідомили 16 вересня у поліції Київської області.

Злочин було скоєно влітку 2022 року. До столичної поліції надійшло повідомлення про злочинну діяльність чоловіка, який під виглядом продажу пального обманював мешканців Києва. За цим фактом співробітники Голосіївського управління поліції порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство. Як розповів заступник начальника слідчого відділу Голосіївського управління поліції Олексій Огер, під час досудового розслідування правоохоронці встановили шістьох постраждалих, а загальна сума збитків становила понад 34 тисячі гривень:

“Аферист дзвонив громадянам, які займаються волонтерською діяльністю та пропонував придбати у нього паливо. Після того, як порушник отримував гроші на банківську картку, жодних зобов'язань не виконував та переставав виходити на зв'язок із покупцями. Раніше не судимий 36-річний уродженець Полтавської області ми затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України”, - повідомили у поліції Київської області.

Правоохоронці Голосіївського управління поліції провели необхідні слідчі дії та завершили попереднє розслідування. Матеріали разом із обвинувальним актом направлені до суду для розгляду справи по суті. Наразі чоловікові загрожує до трьох років позбавлення волі.

Обман волонтерів чи виманювання грошей під виглядом волонтерства стали досить поширеними видами злочинів після повномасштабної агресії РФ проти української держави. Раніше правоохоронці направили до суду обвинувальний акт щодо псевдоволонтера, який незаконно використав благодійні пожертвування. Співробітники Голосіївського управління поліції та працівники Служби безпеки України викрили чоловіка, який протиправно використав гроші українців, які мають надійти на підтримку військових Збройних Сил України. У ході досудового розслідування встановлено, що раніше не судимий фігурант використав телеграм-канали для збирання грошей захисникам України, надаючи при цьому реквізити власних банківських карток. Таким чином, він отримував пожертвування від громадян і присвоював собі більшу частину прибутку.