В Києві у кризовому центрі “Соціотерапія” триває безкоштовна реабілітація після травматичних воєнних подій. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я КМДА.

У столиці триває робота Київського міського кризового центру “Соціотерапія“, в якому після пережитих травматичних воєнних подій можна безкоштовно отримати спеціальну антистресову допомогу. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я КМДА.

У центрі надають допомогу тим, хто безпосередньо перебував у зоні бойових дій, був в окупації або став вимушеним переселенцем: кому складно пережити втрату, кого непокоять обсесивні або суїцидальні думки, хто був жертвою фізичного або сексуального насильства чи свідком насильницьких дій над іншими тощо.

Програма кризової терапії розрахована на чотири тижні. Загалом в центрі одночасно може перебувати до 40 осіб.

Упродовж реабілітаційного курсу необхідно перебувати в Центрі. Проживання і харчування безкоштовні, як і сам курс. До Київського міського кризового центру “Соціотерапія“ можуть звертатися всі, хто відчуває таку потребу.

До реабілітаційного курсу входять заняття із психологічної корекції у групах, індивідуальна робота з психологом, опанування технік самодопомоги при стресі, технік релаксації та багато іншого. Головна мета – ефективно допомогти людині з гострою стресовою реакцією, тривожними та депресивними розладами навчитися контролювати свій стан, адаптуватися та повірити в майбутнє.

Телефони для довідок чи запису до Київського міського кризового центру “Соціотерапія“: (044) 524-89-90, (044) 258-68-91, (044) 524-44-71, (044) 524-34-93.

Також із початку повномасштабної війни на безкоштовну гарячу лінію медико-психологічної допомоги звернулось майже 6 тисяч людей. Про це інформує Департамент охорони здоров’я.

Гаряча лінія надає можливість безкоштовної анонімної телефонної розмови з кваліфікованими психологами-консультантами, під час якої можна отримати інформацію та психологічну підтримку.

Із 24 лютого 2022 року понад 80% звернень на гарячу лінію пов’язані з реакцією на бойові дії. Так, стрес у суспільстві викликають:

  • панічні атаки, страхи пов’язані з війною – 1 201 звернення (36%);
  • загострення тривожних та невротичних розладів – 1 276 звернень (34%).

Серед інших проблем: виникають депресія, суїцидальні думки та наміри (зокрема, через страхи війни), порушення сну, соматичні захворювання, душевні страждання з приводу захворювання.

Зафіксовано також незначне збільшення реакцій на воєнні дії, які переходять у сегмент затяжних реакцій, що провокує розвиток депресивних станів.

Також звертаються у зв’язку із втратою близької людини, душевними стражданнями через тяжкий психічний розлад і пов’язану з ним соціальну ізоляцію, розлученням або сімейними конфліктами, втратою роботи або конфліктними стосунками на роботі, розривом романтичних відносин, самотністю.

Проблеми, з якими можна зателефонувати на гарячу лінію – суїцидальні думки і наміри, проблеми у стосунках із рідними, втрата близької людини, самотність, консультації щодо отримання медикаментозної терапії, проблеми дітей і підлітків тощо.

Гаряча лінія працює цілодобово і безкоштовно за номерами: 0-800-50-12-12, (044) 541-04-04, (044) 541-04-05.