Відкриття кафе - це прибутковий бізнес, але ще це складний і трудомісткий процес, який вимагає максимальної участі власника. Необхідно продумати концепцію, меню та стратегію розвитку, підібрати приміщення та персонал, розпланувати витрати, отримати дозвільну документацію та зробити ще багато важливих справ. У статті розповімо, як відкрити своє кафе, які нюанси слід враховувати та з якими труднощами можливо доведеться зіткнутися.

EHEyvcPUVwNWo9VO9fmRrH9IkfYRlTwgUnHpMFdIvZyvThpHAAKzMc3_UQPN67XsynfNhko4kjWq66guUp67TpDsqJj_qjX-PoQp6AZ_Nqp921HprTb26peFItpz40WKd-OnzcFtKhPybcV9dJ_QW20

Джерело: art-trade.com.ua

Підготовка до відкриття кафе

Спочатку потрібно визначитися з місцем, де планується відкривати заклад громадського харчування. Це може бути жвава вулиця міста, спальний район, торгово-розважальний центр, пляжна зона тощо. Рекомендується підрахувати кількість людей, які за день проходять повз потенційну точку громадського харчування. Також необхідно відвідати аналогічний заклад і підрахувати коефіцієнт оборотності місць, щоб зробити прогноз відвідуваності. Цей показник розраховується за формулою:

К = кількість гостей за певний період / кількість днів у періоді / кількість посадкових місць у кафе

Далі середній чек множиться на кількість гостей для підрахунку потенційного прибутку. 

Розробка бізнес-плану

Створення бізнес-плану для відкриття кафе в Україні передбачає проведення дослідження ринку, конкурентів і цільової аудиторії, розрахунок суми інвестицій, витрат і термінів окупності бізнесу. Отримати точні цифри не вдасться, оскільки на окупність впливають різні зовнішні чинники:

  • коливання курсів валют;
  • зростання вартості продуктів;
  • форс-мажорні обставини.

Бізнес-план можна розробити самостійно або знайти на просторах інтернету й адаптувати під особливості свого бізнесу.

Вибір приміщення

Ключові фактори, які слід враховувати при виборі приміщення:

  • вуличний трафік біля майбутнього кафе;
  • наявність достатньої кількості цільової аудиторії;
  • зручне розташування (до кафе легко дістатися, поруч немає небезпечних перехресть, парканів, незручних сходів);
  • розмір і конфігурація приміщення;
  • наявність необхідних комунікацій (вода, електрика, каналізація, вентиляція тощо).

Приміщення можна купити або отримати в тимчасове користування (орендувати). З орендодавцем необхідно обов'язково укласти договір, в якому прописано вартість оренди, порядок підвищення ціни, умови та правила розірвання договору.

Отримання дозвільної документації

Що потрібно для відкриття кафе в Україні:

  • свідоцтво про державну реєстрацію;
  • свідоцтво про реєстрацію місця провадження господарської діяльності;
  • санітарно-епідеміологічний висновок;
  • висновок пожежної служби;
  • ліцензія на продаж алкоголю (якщо в меню є спиртні напої).

Обладнання та оснащення

Після вибору концепції кафе необхідно задуматися про придбання обладнання для торгового залу і кухні. Якщо це піцерія, то знадобиться один набір техніки та меблів, а якщо кондитерська, то зовсім інший. 

Оформлення інтер'єру

Інтер'єр має відповідати концепції закладу. Наприклад, для кафе з французькою кухнею підійде оформлення в стилі прованс, для гастропабів (бар+ресторан) - у стилі лофт. 

Меблі потрібно обирати зручні та практичні, щоб вони відповідали стилістиці, швидко і добре відмивалися.

Купівля обладнання

Основні види обладнання, яке необхідне для повноцінного функціонування закладу громадського харчування:

  1. Холодильне. Це холодильні вітрини, шафи та столи, льодогенератори, камери шокового заморожування, морозильні ларі.
  2. Теплове. Сюди належать плити, кип'ятильники, марміти, печі для піци та духовки, грилі, фритюрниці, конвектомати. 
  3. Нейтральне. Цей вид включає стелажі, полиці, виробничі столи, мийні ванни і раковини, сервірувальні та вантажні візки, підставки.
  4. Електромеханічне. Це слайсери, м'ясорубки, овочерізки, гастрономічні пили, картоплечистки та інше допоміжне обладнання.
  5. Хлібопекарське. Це тісторозкочувальні машини, просіювачі борошна, обладнання для формування та нарізки тіста.
  6. Барне. До цього виду належать чайники, кавові автомати, блендери.
  7. Касове. Це POS-термінали, касові апарати тощо. 
  8. Вагове. Для зважування продуктів і готові порцій застосовуються електронні ваги.

Торговельне обладнання (Київ) можна придбати в компанії Арт-Трейд з доставкою в усій Україні. Краще брати новий товар від виробника, ніж б/в, який може швидко прийти в непридатність. 

uHjdmGacLJe_KLPKM-vq-61Yo7G4AdHiZgOgLUYTHyNVzXozF1zN4dPu8XjVwrKEKdE4zR9fnC5ABejxB-FEoJ6P7UfMs7iUKBrDOgEKhLzJtwRAjItAJzwF5n3XzbvyBPMF94PuBbPKfWmGzHEF4yk

Джерело: art-trade.com.ua

Наймання персоналу

Перед тим як відкрити кафе, необхідно найняти кваліфікований персонал або навчити людей з нуля. Кількість співробітників залежить від специфіки роботи закладу. Кафе-фастфудам не потрібні офіціанти, а невеликому закладу не потрібен керівник. 

Для невеликого кафе на 6-10 столиків зазвичай потрібен колектив, що складається з:

  • шеф-кухаря;
  • кухарів (2 робітники);
  • офіціантів (2 робітники);
  • посудомийки;
  • адміністратора.

Основні етапи відкриття кафе

Рекламну кампанію продумують задовго до відкриття закладу. Не обов'язково замовляти дорогі акції в рекламних агентствах, можна діяти своїми силами:

  • викладати фото в Інстаграм і короткі відео в TikTok;
  • розміщувати стенди з інформацією про кафе на ярмарках, ринках;
  • влаштовувати дегустації та конкурси;
  • проводити заходи із залученням музикантів, художників, акторів. 

Урочисте відкриття 

Щоб привернути увагу клієнтів, необхідно урочисто відкрити кафе: прикрасити вхід аркою з повітряних кульок, провести розіграш призів або влаштувати мініконцерт. 

Проінформувати потенційних відвідувачів рекомендується заздалегідь. Для цього роздають флаєри, викладають оголошення в місцевих групах у соцмережах, оголошують про відкриття на місцевому радіо. 

Підтримка та розвиток

Після відкриття важливо тримати марку і не давати слабшати інтересу до закладу. Необхідно ретельно контролювати якість продуктів, що поставляються, і готових страв, не задирати ціни, швидко і ввічливо обслуговувати клієнтів. 

Коли бізнес почне приносити дохід, слід подумати про його розширення:

  • додати в меню нові страви та напої;
  • розширити торговий зал, відкрити літній майданчик або нову філію;
  • впровадити нові послуги: доставку їжі додому, торгівлю на винос, замовлення страв через інтернет тощо.

Якщо виникають труднощі зі складанням бізнес-плану, підбором обладнання, то підприємці-початківці можуть звернутися до фахівців, які допомагають у відкритті точок громадського харчування. Наприклад, компанія Арт-Трейд пропонує комплексні рішення для ведення ресторанного бізнесу. Вони включають:

  • розробку концепції точки громадського харчування;
  • створення дизайн-проєкту;
  • підбір або індивідуальне виготовлення обладнання;
  • монтаж конструкцій.

Ці послуги дають змогу значно скоротити час і витрати на відкриття.

7_bI0iyGuHADbwP5GMFEl2mGsQY9YoxT3HGqwi_AtGkNEZYhdBAegLTxjNDRdYzSAL9mzEAns5BExdgi2-PrD2YbUHMcVVSrI2uV8pXsTmEUqJvTinM5WPoPBUDqWQ-ZpBjILldZWpALnB8-5JTJE4E

Джерело: art-trade.com.ua