Відкриття кафе - це прибутковий бізнес, але ще це складний і трудомісткий процес, який вимагає максимальної участі власника. Необхідно продумати концепцію, меню та стратегію розвитку, підібрати приміщення та персонал, розпланувати витрати, отримати дозвільну документацію та зробити ще багато важливих справ. У статті розповімо, як відкрити своє кафе, які нюанси слід враховувати та з якими труднощами можливо доведеться зіткнутися.
Джерело: art-trade.com.ua
Підготовка до відкриття кафе
Спочатку потрібно визначитися з місцем, де планується відкривати заклад громадського харчування. Це може бути жвава вулиця міста, спальний район, торгово-розважальний центр, пляжна зона тощо. Рекомендується підрахувати кількість людей, які за день проходять повз потенційну точку громадського харчування. Також необхідно відвідати аналогічний заклад і підрахувати коефіцієнт оборотності місць, щоб зробити прогноз відвідуваності. Цей показник розраховується за формулою:
К = кількість гостей за певний період / кількість днів у періоді / кількість посадкових місць у кафе
Далі середній чек множиться на кількість гостей для підрахунку потенційного прибутку.
Розробка бізнес-плану
Створення бізнес-плану для відкриття кафе в Україні передбачає проведення дослідження ринку, конкурентів і цільової аудиторії, розрахунок суми інвестицій, витрат і термінів окупності бізнесу. Отримати точні цифри не вдасться, оскільки на окупність впливають різні зовнішні чинники:
- коливання курсів валют;
- зростання вартості продуктів;
- форс-мажорні обставини.
Бізнес-план можна розробити самостійно або знайти на просторах інтернету й адаптувати під особливості свого бізнесу.
Вибір приміщення
Ключові фактори, які слід враховувати при виборі приміщення:
- вуличний трафік біля майбутнього кафе;
- наявність достатньої кількості цільової аудиторії;
- зручне розташування (до кафе легко дістатися, поруч немає небезпечних перехресть, парканів, незручних сходів);
- розмір і конфігурація приміщення;
- наявність необхідних комунікацій (вода, електрика, каналізація, вентиляція тощо).
Приміщення можна купити або отримати в тимчасове користування (орендувати). З орендодавцем необхідно обов'язково укласти договір, в якому прописано вартість оренди, порядок підвищення ціни, умови та правила розірвання договору.
Отримання дозвільної документації
Що потрібно для відкриття кафе в Україні:
- свідоцтво про державну реєстрацію;
- свідоцтво про реєстрацію місця провадження господарської діяльності;
- санітарно-епідеміологічний висновок;
- висновок пожежної служби;
- ліцензія на продаж алкоголю (якщо в меню є спиртні напої).
Обладнання та оснащення
Після вибору концепції кафе необхідно задуматися про придбання обладнання для торгового залу і кухні. Якщо це піцерія, то знадобиться один набір техніки та меблів, а якщо кондитерська, то зовсім інший.
Оформлення інтер'єру
Інтер'єр має відповідати концепції закладу. Наприклад, для кафе з французькою кухнею підійде оформлення в стилі прованс, для гастропабів (бар+ресторан) - у стилі лофт.
Меблі потрібно обирати зручні та практичні, щоб вони відповідали стилістиці, швидко і добре відмивалися.
Купівля обладнання
Основні види обладнання, яке необхідне для повноцінного функціонування закладу громадського харчування:
- Холодильне. Це холодильні вітрини, шафи та столи, льодогенератори, камери шокового заморожування, морозильні ларі.
- Теплове. Сюди належать плити, кип'ятильники, марміти, печі для піци та духовки, грилі, фритюрниці, конвектомати.
- Нейтральне. Цей вид включає стелажі, полиці, виробничі столи, мийні ванни і раковини, сервірувальні та вантажні візки, підставки.
- Електромеханічне. Це слайсери, м'ясорубки, овочерізки, гастрономічні пили, картоплечистки та інше допоміжне обладнання.
- Хлібопекарське. Це тісторозкочувальні машини, просіювачі борошна, обладнання для формування та нарізки тіста.
- Барне. До цього виду належать чайники, кавові автомати, блендери.
- Касове. Це POS-термінали, касові апарати тощо.
- Вагове. Для зважування продуктів і готові порцій застосовуються електронні ваги.
Торговельне обладнання (Київ) можна придбати в компанії Арт-Трейд з доставкою в усій Україні. Краще брати новий товар від виробника, ніж б/в, який може швидко прийти в непридатність.
Джерело: art-trade.com.ua
Наймання персоналу
Перед тим як відкрити кафе, необхідно найняти кваліфікований персонал або навчити людей з нуля. Кількість співробітників залежить від специфіки роботи закладу. Кафе-фастфудам не потрібні офіціанти, а невеликому закладу не потрібен керівник.
Для невеликого кафе на 6-10 столиків зазвичай потрібен колектив, що складається з:
- шеф-кухаря;
- кухарів (2 робітники);
- офіціантів (2 робітники);
- посудомийки;
- адміністратора.
Основні етапи відкриття кафе
Рекламну кампанію продумують задовго до відкриття закладу. Не обов'язково замовляти дорогі акції в рекламних агентствах, можна діяти своїми силами:
- викладати фото в Інстаграм і короткі відео в TikTok;
- розміщувати стенди з інформацією про кафе на ярмарках, ринках;
- влаштовувати дегустації та конкурси;
- проводити заходи із залученням музикантів, художників, акторів.
Урочисте відкриття
Щоб привернути увагу клієнтів, необхідно урочисто відкрити кафе: прикрасити вхід аркою з повітряних кульок, провести розіграш призів або влаштувати мініконцерт.
Проінформувати потенційних відвідувачів рекомендується заздалегідь. Для цього роздають флаєри, викладають оголошення в місцевих групах у соцмережах, оголошують про відкриття на місцевому радіо.
Підтримка та розвиток
Після відкриття важливо тримати марку і не давати слабшати інтересу до закладу. Необхідно ретельно контролювати якість продуктів, що поставляються, і готових страв, не задирати ціни, швидко і ввічливо обслуговувати клієнтів.
Коли бізнес почне приносити дохід, слід подумати про його розширення:
- додати в меню нові страви та напої;
- розширити торговий зал, відкрити літній майданчик або нову філію;
- впровадити нові послуги: доставку їжі додому, торгівлю на винос, замовлення страв через інтернет тощо.
Якщо виникають труднощі зі складанням бізнес-плану, підбором обладнання, то підприємці-початківці можуть звернутися до фахівців, які допомагають у відкритті точок громадського харчування. Наприклад, компанія Арт-Трейд пропонує комплексні рішення для ведення ресторанного бізнесу. Вони включають:
- розробку концепції точки громадського харчування;
- створення дизайн-проєкту;
- підбір або індивідуальне виготовлення обладнання;
- монтаж конструкцій.
Ці послуги дають змогу значно скоротити час і витрати на відкриття.
Джерело: art-trade.com.ua