Ізраїль планує протестувати систему попередження про повітряні тривоги у Києві. Про це пише видання Walla.

Відомо, що випробування системи оповіщення про повітряні атаки та ракетні обстріли, розробленої спеціально для України, ізраїльська Служба тилу проведе у столиці у травні. Якщо тестування пройдуть успішно, система може бути готова до застосування вже цього літа.

В останні місяці працівники ізраїльської Служби тилу та їхні українські колеги кілька разів зустрічалися у Польщі, щоб обговорити подробиці проекту.

Зазначається, що ця система підключається до радіолокаційної системи України і зможе відправляти швидші та точніші сповіщення на мобільні телефони українців, а також активує сирени лише в тих місцях, куди можуть потрапити ракети.

Сирени: де і скільки

У Києві розміщено близько 150 сирен. Вони розташовані на дахах будівель і чути їх не у всіх районах, адже потрібно збільшувати кількість покриття. Тому поки що в КМДА киянам радять стежити за початком та відбоєм повітряної тривоги у додатках Київ цифрової чи Повітряної тривоги, розроблених Ajax System за підтримки Мінцифри.

Хто вмикає сирени

Сирени у столиці вмикає оперативний черговий пункт управління Кабміну, який працює цілодобово. Інформація до нього надходить від оперативного чергового в головному центрі Повітряних сил ЗСУ не пізніше як за три хвилини. Після цього черговий включає сирену в режимі "негайно".