На Київщині зафіксували вже другий випадок ботулізму. Про це повідомили у Броварській районній філії ДУ  "Київський обласний ЦКПХ МОЗ".

Житель Броварського району потрапив до лікарні після того, як з’їв в'ялену рибу, заражену ботулотоксином. Таранку чоловік придбав у інтернеті.

Наразі хворий знаходиться в реанімаційному відділенні у важкому стані.

Ботулізм — важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Збудником захворювання є токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у виробах з м’яса домашнього приготування. Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані вялені та копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти домашнього консервування, в’ялення, соління з м’яса, риби, овочів, грибів.

Перші симптоми захворювання виникають вже через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити,
  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, ослаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп),
  • ураження м'язів шиї та кінцівок.

У разі підозри ботулізму треба негайно звертатися до лікаря.