У Києві піднялася ціна на 5 гривень на перепічку й тепер вона коштує 40 гривень. Це вже друге подорожчання даної страви за рік, пише "Твоє місто".

Київська перепічка - гаряча сосиска у дріжджовому тісті, яку обсмажують у фритюрі. Заклад, де продають це блюдо, знаходиться у самому центрі столиці, його згадують у деяких сучасних путівниках та туристичних сайтах, як одну з кулінарних візитівок міста.

Перепічку почали продавати у 1981 році за 22 копійки. У 2010-х страву довгий час можна було купити за 4,5 гривень. У 2015 році вона подорожчала до 8 грн, а потім щороку ціна підіймалася на 1-3 гривні. У 2021 році вона вже коштувала 25 грн, а на початку 2022-го - 30. Востаннє ціна на перепічку виросла з 30 до 35 грн місяць тому.

Рецепт київської перепічки

Найпростішим рецептом популярної страви поділився відомий шеф Володимир Ярославський в Instagram.

"Обов’язково приготуйте, бо це дуже просто, смачно та по-українськи. Це найпростіший рецепт без заварювання і без яєць", - зазначив Ярославський.

Інгредієнти:

350 г теплої води;
35-40 г цукру;
8-10 сухих дріжджів;
520-540 г борошна;
10 г солі;
олія для фритюру;
13-14 сосисок.

Як приготувати

У теплій воді, не вище 38 градусів розчиніть цукор і дріжджі. Сухим дріжджам потрібно постояти 15-17 хвилин, щоб ви впевнились в тому, що дріжджі активні - це важливо.

Додайте просіяне борошно, сіль та замішайте тісто. Має вийти м‘якеньке, яке ще може трішечки прилипати до рук.

Залиште тісто в теплому місці на годинку, щоб воно піднялося. Помніть його і сформуйте 13-14 шматочків по 70 грамів.

Якщо будете робити пиріжки - беріть приблизно по 50-60 г на 1шт.

Надайте сформованим шматочкам тіста прямокутну форму.

Сосиски дістаньте заздалегідь - вони повинні бути кімнатної температури. Загорніть сосиски в тісто, добре зліпіть краї, як на вареники.

І знову відставте уже сформовані перепічки у тепле місце, щоб вони підійшли приблизно у 2.5 рази.

Підготуйте олію без запаху, доведіть її до 180 градусів.

Якщо ж у вас ще немає термометра - киньте шматочок тіста в олію і перевірте як воно буде смажитися.

Обережно покладіть сиру перепічку в олію. Обсмажте орієнтовно по 1 хвилині з кожного боку до красивого рум'яного кольору. Вийміть перепічку на паперовий рушник, який вбере зайвий жир.