Кавомашина спрощує приготування ароматного напою і дозволяє щоразу отримувати бажаний результат. Єдине, про що вам потрібно подбати - це вибрати відповідну каву для кавоварки. У цьому вам допоможуть співробітники сервісу індивідуального обсмажування кави COFFEE AGENT.
Різниця між арабікою й робустою
Арабіка і робуста - два найуживаніші види кавових зерен у світі. Вони відрізняються за розміром, умовами вирощування, вартістю, смаковими якостями, фортецею. Найчастіше люди купують бленди - суміш арабіки та робусти у певному співвідношенні. Завдяки властивостям, що доповнюють один одного, із суміші виходять збалансовані напої.
Арабіка відповідає за смакові відтінки кави (квіткова, цитрусова, шоколадна, горіхова), надає йому м'якості, кислинки, формує багатогранний аромат. Робуста робить його міцним (містить багато кофеїну), дає гіркуватість, високу і красиву пінку. Робусту також використовують для гармонізації надто вираженої кислинки арабіки.
Як способи обробки кави впливають на її смак?
Під обробкою розуміють визволення кавового зерна від м'якоті. Існує два класичні способи обробки: натуральна (суха) та мита (волога). У процесі сухої обробки ягоди підсихають на сонці та очищаються від висохлої м'якоті. Внаслідок цього зерна інтенсивно насичуються цукрами. Кава виходить насичена, солодкувата з незначною кислинкою.
Мита обробка передбачає механічне відділення плоду від зерна, промивання у воді та ферментацію для зняття клейковини, сушіння. Під час промивання відокремлюються неякісні зерна, а під час ферментації відбуваються хімічні процеси, які забезпечують чисті та яскраві органолептичні властивості. Волога обробка дозволяє ретельно контролювати якості сировини, тому кава виходить добірнішою.
Який ступінь обсмаження підійде для кавоварки?
Іноді спосіб приготування накладає обмеження на види обсмажування кави. Наприклад, якщо для еспресо взяти світлі зерна, воно матиме надмірно виражену кислинку. Для кавоварки ж підійде кава будь-якого ступеня обсмажування: світлої, середньої, темної або вищої. При виборі типу обсмажування для кавоварки на перший план виходять індивідуальні побажання.
Для світлого типу обсмажування характерний м'який із вираженою кислинкою та багатим ароматом смак. У ньому можна відчути тонкі нотки (квітково-ягідні, ваніль, горіхові). При цьому напій досить міцний через високу концентрацію кофеїну.
Найбільш універсальний тип - середня обсмажування, з неї виходить насичений напій, з легкою кислинкою, солодкувато-гіркими нотками. Темній обсмажуванні властивий різкий смак, відсутність кислинки, гіркий аромат із карамельними нотками. Вища обсмажування дозволяє отримати напій з гірко-терпким смаком і зі «паленим» смаком.
Критичний момент - час після обсмажування
Про різницю у смаках між зернами різного ступеня обсмажування, є сенс говорити, якщо йдеться про свіжообсмажені зерна. Під час обсмажування у зернах відбуваються хімічні процеси, які відповідають за смакові якості майбутнього напою. Основні з них:
- випаровування вологи;
- карамелізація та утворення ароматичних сполук;
- вихід ефірних олій на поверхню зерна.
З часом у результаті взаємодії з киснем зерна «вивітрюються», тобто втрачають початкові властивості.
Кава вважається свіжообсмаженою протягом 2-6 тижнів після обсмажування. Ці терміни є актуальними за умови зберігання обсмажених зерен у герметичній тарі з дегазаційним клапаном. Щоб відчути весь спектр смакових відтінків кожного сорту кави, потрібно вибирати послуги з послугою обсмажування перед продажем.
Вибір кави в залежності від типу кавоварки
Для різних кавомашини підійдуть не однакові типи кави. Автоматичні кавоварки працюють з цілими зернами, при цьому з розміром помелу морочитися не потрібно, апарат все зробить сам. Для ріжкових еспресо машин і краплинних кавоварок перед приготуванням зерна потрібно змолоти. Для еспресо кращий тонкий помел, для краплинної кавоварки - середній. Капсульні апарати працюють на капсулах певних брендів.
Вибір кави для кавоварки - важливий крок на шляху до ароматної чашки улюбленого напою. При цьому відштовхуватися потрібно від індивідуальних уподобань людини, яка питиме каву.