У матеріалах кози, що надійшли з Київської області, знайшли збудника сибірки. Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Києві.

Зазначається, що збудник сибірки (Bacillus anthracis) виявлено в ході бактеріологічних досліджень матеріалу кози, що належить одному з фермерських господарств Обухівського (Богуславського) району Київської області.

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Києві радять дотримуватися таких рекомендацій:

  • купувати м'ясо та м'ясопродукти лише у тих місцях, де якість продукції контролюють;
  • люди, які переробляють і реалізують м'ясо, м'ясопродукти або будь-яку тваринницьку сировину, зобов'язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших;
  • необхідно чітко виконувати ветеринарно-санітарні правила під час догляду за тваринами;
  • забій худоби повинен відбуватися тільки з дозволу ветпрацівників;
  • дбати про впорядковане поховання трупів тварин;
  • необхідний ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини;
  • контролювати захворюваність тварин;
  • знищувати заражені трупи тварин;
  • не нехтувати щепленнями тварин проти сибірки.

Довідка: сибірка (Anthrax) - небезпечна інфекційна хвороба, що викликається спороносною паличкою сибірки Bacillus anthracis. Суперечки бактерій можуть залишатися в латентному стані в ґрунті тривалий час і активізуватися, коли поверхня порушується, наприклад, внаслідок повені, зливи або зсувів.

Людина інфікується або від зараженої тварини, або після контакту зі шкірою та вовною. Сибірка не передається від людини до людини. Захворювання має тяжкий перебіг і може призвести до смерті хворого.