У Києві з продажу вилучають небезпечну рибу – тунця, у якому виявили алерген. Про це
У тунці, який експортувався з Іспанії (експортер: Frime S.A.U., Spain), було виявлено гістамін – речовину, яка може викликати сильну алергічну реакцію.
Гістамін може діяти як нейромедіатор та судинорозширювальний засіб, викликаючи:
- головну біль,
- гіпотонію,
- серцебиття,
- напади астми,
- набряки,
- проблеми при ковтанні,
- блювання,
- діарею.
Також дія гістаміну може спричинити бронхоспазм, дихальний дистрес та шок як наслідок розширення судин.
Гістамін у рибі утворюється під впливом мікрофлори, що розвивається за порушення умов зберігання рибної продукції. Особливість гістаміну – його стійкість до високих температур. Він не руйнується при стерилізації, тому зберігається у рибних консервах.
Найбільш небезпечні, з погляду надлишкового гістаміну, риби сімейства лососевих, оселедцевих, тунцових та скумбрієвих.
У ГУ Держпродспоживслужби Києва зазначили, що оператори ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг цієї продукції, зобов'язані вилучити її з виробництва та/або обігу.