У Києві з продажу вилучають небезпечну рибу – тунця, у якому виявили алерген. Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби Києва.

У тунці, який експортувався з Іспанії (експортер: Frime S.A.U., Spain), було виявлено гістамін – речовину, яка може викликати сильну алергічну реакцію.

Гістамін може діяти як нейромедіатор та судинорозширювальний засіб, викликаючи:

  • головну біль,
  • гіпотонію,
  • серцебиття,
  • напади астми,
  • набряки,
  • проблеми при ковтанні,
  • блювання,
  • діарею.

Також дія гістаміну може спричинити бронхоспазм, дихальний дистрес та шок як наслідок розширення судин.

Гістамін у рибі утворюється під впливом мікрофлори, що розвивається за порушення умов зберігання рибної продукції. Особливість гістаміну – його стійкість до високих температур. Він не руйнується при стерилізації, тому зберігається у рибних консервах.

Найбільш небезпечні, з погляду надлишкового гістаміну, риби сімейства лососевих, оселедцевих, тунцових та скумбрієвих.

У ГУ Держпродспоживслужби Києва зазначили, що оператори ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг цієї продукції, зобов'язані вилучити її з виробництва та/або обігу.