Правоохоронці затримали громадянина, який створив механізм незаконного використання благодійних пожертв. Як повідомили в поліції Києва, зловмисник розміщував у мобільному додатку публікації щодо збору коштів на потреби військових. 

Встановлено, що раніше не судимий уродженець Полтавської області 1992 року народження був адміністратором декількох телеграм-каналів та публічних чатів. Саме в них фігурант розміщував публікації щодо збору грошей на допомогу ЗСУ та надавав реквізити власних банківських карток. Після чого отримував фінанси від бажаючих допомогти, відправляв лише найменшу частину коштів ЗСУ, а решту привласнював собі. 

Аби приховати свої злочинні дії, зловмисник використовував фоторедактор, де збільшував суму перерахованих коштів на потреби військових. 15 липня правоохоронці провели обшук у квартирі порушника, звідки вилучили речові докази: банківські картки, ноутбук, флеш-накопичувач та грошові кошти в сумі 9 400 гривень. Афериста затримано.

Псевдоволонтеру повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України - незаконне використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв під час воєнного стану, та слідчі готують клопотання до суду про обрання йому запобіжного заходу. Санкція статті передбачає від п’яти до семи років тюремного ув’язнення.