Правоохоронці виявили киянина, котрий виправдовував уявну агресію РФ проти України. Про це 15 вересня повідомили у Київській міській прокуратурі.

За даними слідства, у період березня-травня 2022 року підозрюваний, використовуючи власні акаунти в забороненій соціальній мережі, поширював матеріали з підтримкою збройної агресії РФ проти України та вихваляв військовослужбовців РФ. Підозрюваний розміщував у соцмережі пропагандистські відеоматеріали, повідомлення із закликами до окупації України, а також поширював дезінформацію про українських військовослужбовців. Під час обшуку за місцем проживання підозрюваного правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку.
 
Продовжуються слідчі дії, створені задля встановлення всіх обставин скоєння злочину. Дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 2 ст. 436-2 КК України.

Повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну розпочалося 24 лютого 2022 року. 3 березня 2022 року Кримінальний кодекс України розширили статтею 436-2 (Виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Частина 2 статті говорить: Виготовлення, розповсюдження матеріалів, у яких міститься виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом подання збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдання, визнання правомірної, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату в 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, збройних банд та груп найманців, створених, підлеглих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, що становить її державні органи та структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представить ялин підконтрольних Російської Федерації самопроголошених органів, що узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, -караються обмеженням волі строком до п'яти років або позбавленням волі на той же термін, з конфіскацією майна або без такої.