Столичні правоохоронці викрили злочинну схему, організатор якої пропонували наївним громадянам гарну роботу за кордоном. Оперативники встановили одного із фігурантів протиправної діяльності, а його спільників встановлюють. Під час затримання афериста у нього вилучили 23 тисячі гривень, а під час обшуку авто - 77 тисяч гривень. Про це 15 вересня повідомили у поліції Києва.

Підозрюваного – 23-річного мешканця Донецької області – було затримано після отримання правоохоронцями оперативної інформації.

Як розповів заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління поліції Антон Кабіченко, слідчі встановили, що потерпілі перераховували на банківську картку зловмисника певну суму коштів, нібито за бронювання робочого місця, після чого мали виїжджати за кордон на роботу. Під час затримання слідчі вилучили у чоловіка 23 650 гривень, мобільний телефон, сім-картки, банківські картки та блокнот із чорновими записами. Під час невідкладного обшуку автомобіля зловмисника правоохоронці в бардачку виявили ще 77 250 гривень. Також, під час обшуку за місцем проживання вилучили верхній одяг, у якому порушник скоїв злочини.

Також поліцейські встановили, що у серпні 2022 року правопорушник незаконно заволодів коштами довірливого киянина 17 000 гривень. Потерпілий у месенджері "Телеграм" знайшов чат-бот, в якому повідомлялося про отримання матеріальної допомоги від організації "Червоний Хрест". Перейшовши за посиланням, він вказав свій мобільний номер телефону та пароль до банківських карток. Після чого з його рахунку списалися кошти.

За цим фактом слідчим відділом Шевченківського управління поліції розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство). Затриманому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Трудова еміграція за останні десятиліття стала досить поширеним явищем серед громадян України. Кількість заробітчан оцінюється по-різному. 2008 року експерти називали число 4,5 мільйона. Видання day.kyiv.ua повідомляло, що напередодні пандемії коронавірусу за кордоном працювало 2,7-3 мільйони людей.

Заробітчанство є одним із потужних потоків надходження в Україну іноземної валюти. За даними НБУ, 2021 року трудові мігранти направили до країни 15 млрд доларів. Найбільше, 4,3 млрд доларів, надійшло із Польщі. До першої трійки увійшли США (1,1 млрд дол.) та Британія (0,8 млрд дол.)

Однак у 2007 році перекази трудових мігрантів грошей в Україну оцінювалися у 27 млрд євро, що становило 8% від ВВП України.

Також пропозиція роботи за кордоном є одним із найпоширеніших видів шахрайства. Схема, зазвичай, проста: піддавшись на переконливі описи майбутнього прибуткового місця роботи, довірливі громадяни перераховують шахраям аванс чи передоплату, після чого шахраї припиняють виходити зв'язок.