15 серпня 2013 року у Києві з'явилася не зовсім звичайна скульптура – ​​пам'ятник столичному інтелігенту.

Пам'ятник було встановлено у сквері на вулиці Гончара, 5-7. Автор пам'ятника – відомий київський скульптор Костянтин Скритуцький, відомий як творець Пейзажної алеї. Скульптор зобразив міського інтелігента у вигляді бронзового зимородка - птаха, який стоїть на бетонному постаменті з тростиною під крилом, схиливши голову. На бетонному постаменті встановлена ​​табличка з написом: "Інтелігенція - зберігач майбутнього!"

“Як на мене, цей образ найкраще символізує київську інтелігенцію. За своїм характером зимородок дуже сором'язлива пташка - постійно ховає голову під крило, ніби їй соромно за все, що відбувається довкола. Своєю роботою я хочу показати, що від загальної бездушності та інертності київська інтелігенція стала вимираючим виглядом, який час занести до Червоної книги. Але інтелігенція є, і вона має себе активно проявляти у всіх суспільних справах. Це свого роду дружній шарж, який має змусити інтелігента замислитись”, - зазначив скульптор.

Скульптор невипадково обрав сквер на Гончара для встановлення пам'ятників, присвячених київській інтелігенції. Саме небайдужі люди у свій час захистили цю зелену зону від забудови черговим офісним центром.