НСК "Олімпійський" упевнено рухається до ювілею. Наступного року стадіону виповниться рівно сто років. Сьогодні – на рік менше.

Стадіон було відкрито 12 серпня 1923 року. Спортивна споруда кілька разів змінювала назву. Спочатку арена називалася "Червоний стадіон імені Лева Троцького". Але через одинадцять років, 1934-го, Київ став столицею УРСР, тому городу потрібен місткий стадіон.

Коли вплив Троцького пішов на спад, стадіон було перейменовано на Червоний. З 1935 до 1938 року арена називалася Республіканський стадіон імені Станіслава Косіора. З 1928 до 1938 року Косіор очолював українську компартію. Проте 1938-го було репресовано. Його ім'я було вилучено із назви стадіону.

У 1936 році було розпочато реконструкцію. Планувалося, що стадіон вміщатиме 50 тисяч глядачів. Відкриття стадіону було заплановано на 22 червня 1941 року, але через війну вийшло під час німецько-нацистської окупації лише 12 липня 1942 року. У матчі відкриття київська команда "Рух" здолала команду німецької військової частини ДV, а сам стадіон за рішенням міського голови був офіційно перейменований на Всеукраїнський стадіон.

З 1943 по 1962 роки Республіканському стадіону було надано ім'я Микити Хрущова. Потім стадіон називався Центральним, та був знову Республіканським.

У 1966-1967 роках було проведено масштабну реконструкцію – на футбольному стадіоні було добудовано другий ярус трибун. На території спортивного об'єкту було збудовано критий зал для тенісу, гандболу, волейболу, відкриті тенісні корти, поле для легкоатлетичних метань, трамплін для стрибків на лижах, льодовий комплекс з надувним дахом, тренувальний трамплін для стрибків на лижах. Футбольний стадіон тепер містив 100 тисяч глядачів.

У 1977-1980 роках у спортивному комплексі було проведено ще одну реконструкцію під час підготовки до Олімпійських ігор 1980 року. Тут відбулися футбольні матчі команд Алжиру, Іраку, Іспанії, Коста-Ріки, НДР, Сирії та Фінляндії. Було проведено шість матчів групового турніру та один чвертьфінал.

У 1996 році стадіон отримав сучасну назву - НСК "Олімпійський". За три роки завершилася ще одна реконструкція. Замість ослонів з'явилися індивідуальні пластикові сидіння. Щоправда, довелося пожертвувати кількістю місць, яка скоротилася до 83450. Напередодні Євро-2012 було проведено останню на даний момент реконструкцію, яка ще більше скоротила граничну кількість місць до 70050.

Перший матч на оновленому стадіоні відбувся 11 листопада 2011 року. Це був товариський матч між збірною України та збірною Німеччини, який закінчився з рахунком 3:3.

Під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року, що проходив у Польщі та Україні, на стадіоні пройшли три матчі групового етапу, один із чвертьфіналів та фінал чемпіонату Європи з футболу.

26 травня 2018 року на Олімпійському відбувся фінал найпрестижнішого єврокубкового турніру Ліги чемпіонів. Іспанський "Реал" Мадрид» обіграв англійський "Ліверпуль" із рахунком 3:1.

Однією з легенд стадіону вважається загадка Бессарабських воріт. Це вхід у поле з боку Бессарабської площі. Вважається, що успіх супроводжує київським футболістам, коли в першому таймі вони захищають Бессарабські ворота, а в другому атакують їх.