Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев в ефірі телемарафону пояснив, чому великодній кошик цього року подорожчав на 24% і що далі з цінами на продукти.

"Це суттєве здорожчання, враховуючи те, що до 24 лютого 2022 року ціни і так були високими через продовольчу інфляцію у світі та дорогі енергоносії, тому насправді зараз ціни максимально високі, і вони можуть і надалі підвищуватися, але нижчими темпами, тобто йдеться про подальше уповільнення споживчої інфляції", - пояснив експерт.

За його словами, ціни не встигають за інфляцією, якщо говорити про продуктову інфляцію та динаміку підвищення номінальних зарплат.

"Тому ми можемо дозволити собі купувати менше їжі. Чим складніший продукт у переробці, тим менше у нього простору для цінового зниження. Якщо візьмемо сирі продукти - це картопля та інші овочі - ціни можуть зростати та знижуватися. Якщо це оброблені продукти - можуть зростати або бути стабільними, і чекати, доки зарплати наздоженуть їх. Відповідно вони подешевшають для людей, але не в номінальному вираженні", - додав аналітик.

Тому, за його прогнозами, продукти ще залишаться дорогими для українців, хоч світові тренди показують зниження цін на продовольство.