Старшому лейтенанту з 15-ої бригади РФ повідомлено про підозру у вчинені військових злочинів. Про це повідомили в Київській обласній прокуратурі.

За процесуального керівництва прокуратури старшому лейтенанту - командиру мотострілецької роти 15-ої бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу збройних сил РФ, який підозрюється у жорстокому поводженні з цивільним населенням, заочно повідомлено про нову підозру -  віддання наказу про жорстоке поводження з цивільним населенням (ч. 1 ст. 438 КК України).

Під час досудового розслідування встановлено додаткові факти порушення законів та звичаїв війни вказаним військовослужбовцем РФ. Так у березні 2022 року підозрюваний у селі Заворичи Броварського району разом з іншими військовослужбовцями в одному з будинків проводив незаконний допит місцевого мешканця. Він вимагав повідомити йому про місцеперебування військовослужбовців ЗСУ в селі.

У той час повз домоволодіння на скутері проїжджав інший цивільний громадянин. На виконання наказу підозрюваного окупанти з автоматичної зброї відкрили по ньому вогонь, внаслідок чого потерпілий зазнав поранення.

Нагадаємо, що вказана особа у березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Мокрець, спільно з іншими російськими військовими взяли у полон двох мирних мешканців, які не мали зброї та не брали участі у бойових діях.

Старший лейтенант під час незаконного допиту принижував полонених. Він вимагав від чоловіків надати інформацію стосовно інших проукраїнськи налаштованих мешканців села, військовослужбовців ЗСУ та бійців тероборони. Не отримавши необхідних даних, окупант вдягнув тактичні рукавиці з пластиковими вставками та бив потерпілих по обличчю і голові. За його наказом полонені зняли з себе весь одяг, після чого їх продовжили бити та змусили спуститися до підвалу.