9 серпня 1942 року у Києві відбувся "матч смерті" - футбольний поєдинок, проведений в окупованому німцями Києві влітку 1942 року між радянською та німецькою командами. Низка футболістів-киян згодом загинула, була розстріляна нацистами - за легендою, за відмову програти зустріч.

Деякі з футболістів, які перебували на спорудженні оборонних рубежів на підступах до Києва, не змогли виїхати з міста перед взяттям його вермахтом у вересні 1941 року. Відомий воротар Микола Трусевич також опинився у місті. Він влаштувався працювати вантажником на хлібозавод №1. Вечорами на найближчій пустирі він грав із приятелями у футбол. Незабаром про це стало відомо німецькій владі. Від них надійшла пропозиція зібрати команду для участі у відкритті українського стадіону на Великій Васильківській, 51. Назвали команду "Старт". Частину гравців представляла клуб "Динамо" (Київ). Нападник Федір Тютчев був із ЦДКА).

Рахунок у поєдинку відкрили німці. Потім Іван Кузьменко дальнім ударом зрівняв рахунок, і ще у першому таймі два голи забив Макар Гончаренко. Другий тайм пройшов у рівній жорсткій боротьбі. Німці забили два голи та зрівняли рахунок, але потім "Старт" вирвав перемогу - 5:3. Цей поєдинок пізніше назвали "матчем смерті", після якого футболістів було розстріляно. Перед матчем нібито до роздягальні радянських футболістів увійшов німецький воєначальник (полковник), який спостерігав за матчем, і у жорсткій формі під загрозою таборів та розстрілу вимагав програти.

Чотири динамівці - Трусевич, Клименко, Кузьмін та Коротких - були заарештовані за кілька тижнів за підозрою у диверсійній діяльності. Навесні 1943 року трьох із них розстріляли, а Миколу Коротких закатували під час допиту в гестапо.

19 червня 1971 року на київському стадіоні "Динамо" було споруджено пам'ятник - гранітна скеля з горельєфними фігурами чотирьох футболістів.

У 1981 році на столичному стадіоні "Зеніт", перейменованому на "Старт", споруджена на честь "матчу смерті" скульптурно-архітектурна композиція. 1999 року в Києві, в кварталі між вулицями Щусєва та Академіка Грекова, неподалік місця, де серед останків розстріляних в'язнів Сирецького концтабору було знайдено футбольні бутси, встановлено пам'ятний знак - гранітний куб із символічно вибитою гранню, в якій завмер бронзовий футбольний м'яч.