В Україні продовжують зростати ціни на свинину. Аналітики асоціації "Свиноводи України" (АСУ) розповіли, чого очікувати від цін на м'ясо у червні.

Так, у травні через пізніший початок сезону шашликів цього року і відповідно трохи нижчу торгову активність середній показник цін на свиней забійних кондицій у травні знизився в опті на 4,6%, а роздрібні ціни натомість зросли на 3,8%.

Найпомітніше подорожчав популярний серед любителів шашлику ошийок (+8,6%), за ним у вартості додав стейк (+6,4%) та кульшова частина свинини (+5,2%). Водночас, більш бюджетні лопатка і грудинка зросли в ціні незначно, додавши 0,9% і 1,6% відповідно, розповіли в АСУ.

Скільки коштує свинина у супермаркетах

Станом на 6 червня, свиняча грудинка в середньому коштує 183,86 грн/кг, придбати лопатку можна за 190,62 грн, середній цінник на свинячий ошийок становить 253,39 грн за кг, вартість черевця становить 172,46 грн/кг. Свинячі ребра подорожчали у червні до 183,96 грн/кг, а свинячий шашлик – до 209,55 грн за кг.

У червні вартість м'яса не буде стабільною, зазначають експерти. Основною причиною цього є війна. З початку 2023 року вартість усіх видів м'яса підскочила і продовжує зростати. Свинина та курятина стали рекордсменами з росту цін.