6 липня 1938 року народився знаменитий український футболіст та тренер Олег Базилевич. Спільно з Валерієм Лобановським він розробив та впровадив систему підготовки футболістів високої кваліфікації.

Майку "Динамо" Базилевич одягнув у 19 років, провів у команді кілька сезонів, зіграв 161 матч і забив 53 голи. Зразу ставав чемпіоном країни та володарем Кубка. Останні три сезони у кар'єрі провів в українських клубах – “Чорноморець” (Одеса) та “Шахтар” (Донецьк).

У "Шахтарі" Базилевич розпочинав тренерську роботу та створив міцну команду, яка згодом боролася за призові місця союзної першості.

1974 року Лобановський запросив Базилевича до київського “Динамо” другим тренером. Протягом трьох років тренерський тандем "Динамо" та одночасно збірної СРСР досяг перших високих перемог для радянського футболу на єврокубковій арені. Однак у 1976 році "Динамо" та збірна виступили менш вдало. У результаті Базилевич пішов із команди.

Після цього кілька років Базилевич тренував команди найвищого дивізіону - "Пахтакор", мінське "Динамо", ЦСКА. У перші роки української незалежності, з 1992 по 1994 рік тренував збірну країни.

У січні 2017 року з'явилися повідомлення про наявність у Базилевича хвороби Паркінсона, з якою він боровся довгі роки. Помер 16 жовтня 2018 року у Києві. Похований на Центральній алеї Байкового цвинтаря.

Oleg-Bazilevich-Valeriy-Lobanovskiy-02