Під час повномасштабного вторгнення в регіоні пошкоджень та руйнувань зазнали не тільки об’єкти соціальної інфраструктури. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Від обстрілів також постраждав і культурний фонд пристоличного регіону. Було пошкоджено 84 об’єкти культурної спадщини, 24 культових споруди та 16 меморіалів. Серед них – центри дозвілля, бібліотеки, будинки культури та клубного типу, кінотеатри та заклади мистецької освіти. 

“Українська культура має тисячолітню історію. Повномасштабне вторгнення Росії на територію нашої держави з кожним днем несе дедалі більше руйнувань світовій культурній спадщині. Не оминула ця участь і пам’яток культури Київщини – вони також зазнали пошкоджень через обстріли окупантів”, – прокоментував Олексій Кулеба.

Під час бойових дій були знищені чотири культових споруди, серед яких – дерев’яна Церква святого великомученика Георгія Побідоносця в селі Заворичі 1873 року та дерев’яний Храм Вознесіння Господнього в селі Лук’янівка 1879 року.

Повністю знищені Іванківський історико-краєзнавчий музей та Краєзнавчий музей Бородянщини, пошкоджені Музей ткацтва в Обуховичах, Ірпінський історико-краєзнавчий музей та Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році”. Також у цих закладах постраждала і частина музейної колекції.