Столичні правоохоронці викрили лже-волонтерів, які обманювали громадян під приводом збору грошей на лікування хворих дітей та придбання амуніції для ЗСУ. Про це повідомили в ГУ Нацполіції Києва.

Під час досудового розслідування встановлено, що зловмисники орендували приміщення, в якому й організували кол-центри. Подільники набрали операторів, які обдзвонювали громадян і закликали робити благодійні внески нібито для лікування хворих дітей і покупки амуніції для бійців ЗСУ.

Також фігуранти створили веб-ресурс і зареєстрували благодійний фонд, керівником якого був 25-річний сумчанин. Для перерахування грошей шахраї вказували реквізити фейкових благодійних організацій, а зібрані пожертви витрачали на власні потреби. Від дій зловмисників постраждало близько 80 осіб.

Правоохоронці ліквідували три кол-центри та п'ять орендованих приміщень, звідки зловмисники вчиняли свої шахрайські дії. Під час обшуків поліцейські вилучили мобільні телефони, ноутбуки, банківські картки, гроші, флеш-накопичувачі, а також чорнові записи та бухгалтерську документацію.

Організатору шахрайської схеми слідчі повідомили про підозру у шахрайстві у великих розмірах. Фігуранту загрожує позбавлення волі на строк до 8 років.