Суші, приготовлені з любов'ю в домашніх умовах або замовлені тут https://kotosushi.com.ua/uk можуть стати чудовим джерелом ендорфінів та гарного настрою. Але що робити, якщо суші виявилося дуже багато, ви склали їх у холодильник і тепер вони мають дивний запах чи вигляд? Чи варто їх їсти? Давайте розберемося, як відрізняти добрі роли від поганих, і як визначити, що суші зіпсовані.

Як визначити, що суші зіпсувалися?

Існує кілька індикаторів, які можуть свідчити про те, що перед вами погані суші. Будь ласка, ознайомтеся з ними, щоб уберегти себе не тільки від несмачної їжі, але й убезпечити своє здоров'я.

Неприємний запах

Однією з ознак того, що ваші роли зіпсувалися, є запах. Хоча основним інгредієнтом може бути риба, вся страва не повинна пахнути рибою. Навіть якщо кухар використовував не свіжу, а заморожену рибу, вона не повинна мати неприємного запаху, якщо вона високої якості та оброблена належним чином.

Важливо: ознакою того, що суші несвіжі є поява при подачі різкого запаху, що нагадує аміак.

Рис твердий та розсипчастий

Якщо рис у неохолоджених ролах твердий, не вживайте його. Якісний рис повинен бути м'яким та пружинити при стисканні.

З іншого боку, якщо ви помітили, що рис слизкий, кашоподібний чи має дивний запах, його не можна їсти. Пам'ятайте, що білий рис повинен залишатися білим. Якщо він став коричневим, значить, час викидати суші.

Риба виглядає тьмяною

Якщо риба має темний наліт і знебарвлюється, потрібно відправити її назад або викинути. Свіжа риба має рівномірний та яскравий колір та напівпрозорий вигляд. Тьмяний вид морепродуктів означає, що вони вже не свіжі.

Риба слизька і надто м'яка

Ще один спосіб перевірити, чи придатні роли до вживання, - доторкнутися до риби. Якщо навпомацки вона слизька, то, швидше за все, вона небезпечна для вживання. Якщо у вас є сумніви щодо риби, ви можете натиснути на неї пальцем. Ви не повинні відчувати слиз та неприємні відчуття.

Норі м'які

В ідеалі норі або обгортка з морських водоростей має бути хрусткою та легко відкушуватися. Якщо вона кашкоподібна, то її не можна вживати. Вологі чи слизові норі означають, що суші надто довго пролежали на прилавку.

Дивний смак

Тунець здається чистим і легким, коли ви його розкушуєте, а лосось тане у роті. Якщо вони навпомацки липкі і мають неприємний присмак, відмовтеся від такої пропозиції.

Як розпізнати поганий суші-ресторан

Ознайомтеся з цими рекомендаціями щодо вибору відмінних суші-ресторанів для безпечної їжі.

1. Тримайте подалі від ресторанів, де подають все поспіль. Якщо ви їсте не в суші-ресторані, то не замовляйте суші. Приготування суші - це складне мистецтво, і суші-кухарі пишаються своїми витворами. Тому, якщо в ресторані також подають пасту, піцу або смажену курку, суші швидше за все відходять на другий план. Відсутність уваги та досвіду може призвести до несприятливого результату.

2. Уникайте ресторанів, у яких сильно пахне рибою. Якщо ви знайшли ресторан суші, але вас зустрів жахливий рибний запах, виходьте з нього та шукайте інше місце. Риба може бути основним інгредієнтом суші, але вона не повинна так сильно та різко пахнути. За словами всесвітньо відомого японського шеф-кухаря, надійне місце суші має пахнути кавуном або огірком. Місце брудне і погано обслуговується, якщо воно не пахне фруктовими смаколиками.

3. Пропускайте суші-кафе з необмеженою їжею з оплатою за вхід. Дуже привабливо поласувати необмеженою кількістю суші за відносно низьку ціну, але це може виявитися поганою ідеєю. Якісні суші повинні бути виготовлені з високоякісних інгредієнтів, які коштують недешево. Тому, якщо у ресторані суші продаються по типу all inclusive, це може означати, що вони дешеві та приготовані недбало. Краще заплатити більше грошей за безпечні та приємні суші.

4. Уникайте незвичайних інгредієнтів та методів виготовлення. Як правило, суші, які слідують японським традиціям свіжості та простоти, є найкращими. Якщо в ресторані подають роли з великою кількістю незвичайних інгредієнтів, можливо вони намагаються щось приховати.

Незважаючи на те, що роли – дуже популярна страва і практично в кожному районі вашого міста можна зустріти ресторан, який пропонує їх у меню, це зовсім не означає, що можна бездумно довіряти всім. Роли – надто специфічна страва, яка вимагає тільки свіжих продуктів та правильного їх збереження. Тому так важливо ніколи не втрачати пильності і завжди перевіряти якість цього ласоща японської кухні.