Ви намагаєтеся харчуватися здоровою дієтою, багатою кальцієм. Ти стежиш за своєю вагою. Ви тренуєтесь. Ви робите все, що в ваших силах, щоб підтримувати міцність кісток, тому що ви хочете бути активними до 70-80 років.
Ви навіть переконайтеся, що у вас є поживний сніданок із натуральних квадратів цільної пшениці, заправлених холодним, збагаченим вітаміном D молоком.
Звучить як поживний спосіб для вашого дня. Але споживання цільнозернових пластівців і молока може бути не найкращим вибором меню, якщо ви намагаєтеся збільшити свою кісткову масу. Є певні продукти, такі як пшениця, які блокують засвоєння кальцію.
Продукти з високим вмістом клітковини містять фітати, які перешкоджають засвоєнню організмом кальцію з інших продуктів. Їсти цільнозернові пластівці з високим вмістом клітковини з молоком, макаронами та сиром або випити високу холодну склянку молока з бостонською запеченою квасолею та хот-догами може бути чудовим на смак поєднанням, але воно не сприяє зміцненню кісток.
Фітати, що містяться в цільнозернових, бобових (сушені боби), горіхах і соєвих продуктах, зв’язують кальцій з інших продуктів, які споживаються одночасно. Коли кальцій зв’язаний, організм не може його використовувати.
Щавлева кислота перешкоджає засвоєнню кальцію
Їжа з високим вмістом щавлевої кислоти також перешкоджає засвоєнню кальцію, зв’язуючи мінерал.
У шпинаті природно багато кальцію, але також багато щавлевої кислоти. Організм не в змозі переробити отриманий кальцій. Інші продукти, які містять щавлеву кислоту, включають зелень буряка, ревінь і солодку картоплю.
Хоча ці продукти не слід розглядати через їхню цінність кальцію, вони забезпечують інші поживні речовини та мінерали, які допомагають організму залишатися здоровим.
Чи перешкоджає білок засвоєнню кальцію?
Історично дієтологи попереджали, що вживання великої кількості білка змушує нирки вимивати кальцій з організму. Але останні дослідження показують, що білок також може збільшити всмоктування кальцію в кишечнику.
Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити вплив білка на здатність організму переробляти кальцій. Щоб отримати максимальну користь від споживання кальцію, не пийте молоко під час вечері з тушкованою яловичиною, перцем чилі чи стейком. Їжте, а потім випийте молоко.
Пиво, сир і закуски - це потрійна причина втрати кальцію.
Каталізаторами вимивання кальцію є алкоголь і солона їжа. Коли рівень кальцію в крові знижується, організм витягує (розсмоктує) кальцій із кісток, щоб отримати кальцій, необхідний йому для належного функціонування. Вимивання кальцію може зробити кістки пористими, що може призвести до розвитку остеопорозу.
Щоб звести до мінімуму вимивання кальцію:
- Уникайте вживання їжі, вміст натрію перевищує 20 відсотків від добової рекомендованої норми.
- Не пийте більше двох-трьох алкогольних напоїв на день.
Більше інформації про продукти, які містять кальцій на сайті: https://www.04141.com.ua/list/373008 .
Можливі протипоказання, проконсультуйтеся з фахівцем