Новації в сфері громадського харчування відбуваються дуже швидко, і старі технології приготування їжі поступово відходять в минуле. Основна тенденція в обладнанні для кухні ресторану — воно стає все більш автоматизованим. Частка ручної праці кухаря в загальному процесі обробки харчових продуктів і приготування страв невпинно зменшується.

Розглянемо приклад: такий звичайний процес, як чистка картоплі. Якщо два десятки років тому великі ресторани та їдальні користувались ручною працею кухонних робітників, то сьогодні великі заклади громадського харчування обов’язково мають картоплечистку електричну професійну, що здатна за годину очистити більше 100 кг картоплі, буряка, моркви.

Так само автоматизація кухонних процесів торкнулась подальшої підготовки продуктів до приготування: овочерізки професійні виконують всі операції нарізки овочів різними способами швидко та якісно, вивільняючи людський ресурс для більш творчої праці.

Процеси теплової обробки продуктів також зазнали радикальних змін за останні два десятиліття. Теплове обладнання для кухні ресторану стало набагато більш універсальним та автоматичним. Один пристрій може виконувати кілька видів теплової обробки, при чому обладнання має унікальні властивості з програмування процесу приготування їжї.

Кухар задає програму, температурні режими, часові рамки, тобто задає певний алгоритм обробки, а кухонне обладнання в автоматичному режимі виконує задану програму, і участь кухаря більше не потрібна аж до моменту викладання і презентації готової їжі.

Так працюють конвектомати пароконвектомати, індукційні плити і жарочні шафи, печі для піци, кухонне обладнання для приготування страв за технологією sous vide nf та багато іншого інноваційного обладнання для професійної кухні.

Пристрої керуються через Wi-Fi i Bluetooth, кухар може зі смартфона задати програму (стандартну або авторську) приготування страви, і дистанційно увімкнути обладнання в потрібний час. Про такі фантастичні технології майстри баняків і пателень не могли раніше навіть мріяти.

Тепер робота кухаря полягає не у чищенні бульби, а у створенні креативної презентації страв, у пошуках оригінальних поєднань смаків, у творчих процесах створення програм приготування їжі. Кухня ресторану стає місцем творчості і креативу, полем застосування новітніх цифрових технологій. А самі страви нової сучасної кухні все більше підходять до визначення “здорове харчування”, завдяки новим технологіям теплової обробки продукти зберігають більше корисних речовин, вітамінів. 

Мало не в кожному закладі відвідувачі можуть зустріти фьюжн з національних кухонь різних країн, з яких береться все найкраще, що до вподоби людям, від екзотичних фруктів до рідкісних морепродуктів.

Це різноманіття і кератив в меню мають завдячувати саме інноваційному кухонному обладнанню для ресторанів, що тепер доступне і в Україні.