Кабінет міністрів України змінив порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Згідно з новими правилами, тепер необхідно у строк не більше ніж п'ять робочих днів органам державної влади, іншими державним органам поодати спискі з відповідними працівниками до Генерального штабу Збройних сил (СБУ, Служби зовнішньої розвідки). Там їх мають перевірити та затвердити.

Далі Генштаб (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у строк не більше 10 робочих днів має передати ці списки до Мінекономіки. У свою чергу Мінекономіки має у строк не більше п'ять робочих днів прийняти рішення про бронювання військовозобовʼязаних.

Потім військовозобовʼязаний має бути зарахований на спеціальний військовий облік територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у строк не більше ніж п'ять робочих днів.

Бронювання військовозобов’язаних - це надання відстрочки від мобілізації працівникам, без яких неможливе функціонування підприємства, установи або організації у воєнний час.

Хто може забронювати працівників

Під час дії воєнного стану забронювати працівників, крім державних органів, можуть також усі підприємства, установи, організації, які задовольняють потреби ЗСУ, інших військових формувань, населення, незалежно від наявності мобілізаційних завдань.

Фізична особа-підприємець не може бронювати власних працівників, оскільки ані закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ані постанова №194 не визначають їх у такому переліку.

Які права дає бронювання

Воно дає відстрочку від призову на службу в Збройних силах України. Працівник зі списку, затверджений Міноборони, залишається на робочому місці. Також заброньований працівник має право виїзду закордон, оскільки він на певний час не підлягає мобілізації. У цьому випадку людина повинна пред'явити витяг про відстрочку від призову й повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

Чи потрібно посвідчення бронювання

На практиці інколи вимагають робити спеціальні посвідчення про бронювання у військкоматі. Керівники підприємств зазвичай вирішують це питання в індивідуальному порядку: хтось намагається довести, що достатньо наказу Мінекономіки, хтось йде до військкомату, щоб швидше закрити це питання.