Експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики внесла до реєстру об’єктів культурної спадщини два будинки у Шевченківському районі, один будинок у Печерському районі, а також Національну бібліотеку імені Вернацького і “Будинок меблів”. 

Про це стало відомо з допису на сторінці в Facebook голови Український міжнародний інститут відновлення Віталія Молочка. 

“Український міжнародний інститут відновлення разом з Міністерством культури та інформаційної політики започатковують системну розробку облікових документацій потенційно цінних пам’яток та внесення їх у реєстр об’єктів культурної спадщини для захисту від знесення та радикальної перебудови”, – йдеться в повідомленні. 

Молочко зазначив, що Експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини Мінкульту прийняла рішення про внесення до реєстру об’єктів культурної спадщини, як пам’ятки архітектури та історії таких будівель:

  • "Житловий будинок, 1899, в якому жили М.Анцифєров, О.Давидов, М.Пасiчник, С.Пекар, Перебував Г.Мачтет" за адресою: Десятинний провулок,7 у Шевченківському районі м. Києва
  • "Будинок-пам’ятка історії" за адресою: Музейний провулок,8(8-А) у Печерському районі м. Києва
  • "Житловий будинок, в якому містилися правління Київського товариства фотографів-аматорів "Дагер", управління Київської залоги Української Держави, штаби Збірного корпусу та Київської добровольчої дружини" за адресою: вулиця Прорізна, 23-А у Шевченківському районі м. Києва
  • “Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського" за адресою: Голосіївський проспект, 3 у Голосіївському районі м. Києва
  • “Будинок меблів" за адресою: бульвар М. Міхновського (Дружби народів), 23 у Печерському районі м. Києва

“Сьогодні ми бачимо як бодай кожного місяця у процесі реконструкції зносяться історичні будівлі, яким не присвоєно статус пам’яток архітектури і це дійсно цінні приклади нашої культури, не надумані. Проблема полягає в тому, що громадськість дізнається про це тоді коли вже почалися якісь руйнування, а органи охорони потім розводять руками”, – додає Молочко.