26 липня голова Мінкульту Олександр Ткаченко на засіданні комітету з питань гуманітарної політики Верховної Ради прозвітував про виконану роботу міністерства за 3 роки. Зокрема, повідомив про роботу з “деокупації” Києво-Печерської лаври.

Про це повідомили у пресслужбі Мінкульту.

У своєму звіті Ткаченко зокрема розповів про “деокупацію” Міністерством культури Києво-Печерської лаври.

За його словами, як глава Мінкульту він очолив процес повернення майна монастиря.

"Очолив процес повернення майна Києво-Печерської лаври до держави з користування УПЦ (МП). Договір безоплатного користування УПЦ (МП) Києво-Печерською лаврою був розірваний 29 березня 2023 року. Це справедливе рішення спровокувало організовані хвилі хейту на Міністра та керівництво держави з боку прихильників УПЦ (МП). Однак попри всі перешкоди робота з “деокупації” Лаври була успішно продовжена", – йдеться у документі.


Крім того, Ткаченко виділив й інші свої досягнення, серед яких:

  • З березня по червень 2023 року було проведено інвентаризацію, повернуто на баланс Заповідника 79 об'єктів Нижньої лаври, поновлено роботу та доступ відвідувачів до Великої лаврської дзвіниці.
  • Розпочато роботу з оцифрування Лаври.
  • Розроблено та затверджено порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви щодо відспівування загиблих захисників України.
  • Розпочато розробку стратегічної візії Києво-Печерської Лаври 2023- 2051 “Нова формація українськості”.
  • Стартувала програма “Духовне відновлення у Києво-Печерській лаврі”, що діє при Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”.