Заступника директора Департаменту транспорту Київської міської державної адміністрації затримали на вимаганні хабаря правоохоронці. Про це мер повідомив Києва Віталій Кличко.

“Дякую за професійну і оперативну роботу правоохоронцям. Сьогодні ДБР спільно з прокуратурою міста затримало на вимаганні хабаря одного із заступників директора Департаменту транспорту. Міська влада і надалі готова співпрацювати з правоохоронними органами задля запобігання та боротьби з корупцією. Ми постійно передаємо матеріали внутрішніх аудитів КМДА і співпрацюємо з правоохоронцями”, – додав Віталій Кличко.

Він зазначив, що поки хабарником займаються правоохоронні органи і триватиме розслідування, чиновник буде невідкладно відсторонений від виконання обов’язків.

“Прикро, що коли наші захисники б‘ються і гинуть за Україну, є ті, хто в тилу не працює на перемогу, а, як щур, краде у міста і у держави. Це - зрада і послаблення України. І особливо під час воєнного стану покарання за такі злочини має бути найсуворішим”, – наголосив Віталій Кличко.

За даними Київської міської прокуратури, чиновник вимагав 270 тисяч доларів США за дозвіл на пасажирські перевезення. За даними слідства, посадовці з липня 2021 року вимагали від керівника підприємства, яке надає послуги з пасажирських перевезень маршрутними таксі, кошти за сприяння та нестворення перешкод в його роботі. У разі відмови заступник директора департаменту погрожував нібито створити проблеми в роботі перевізника, а також інших, пов’язаних з ним підприємств. Директор державного підприємства виступав посередником у домовленостях та передачі коштів.
 
У січні та лютому 2022 року правоохоронці задокументували одержання підозрюваними двох траншів неправомірної вигоди на загальну суму 51 200 дол США.
 
З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловіки призупинили протиправні дії щодо перевізників, однак вже в липні 2022 року поновили свої вимоги. Вони вимагали 220 тис. дол. США за грудень-червень 2022 року та за продовження договорів на перевезення пасажирів до кінця року. При цьому договори вже були підписані на момент отримання ними коштів.
 
Чоловіків затримано одразу після одержання ними обумовленої суми. Під час невідкладних обшуків, зокрема, за місцем проживання затриманих та у службових приміщеннях КМДА, вилучено грошові кошти, документи та зброю, походження якої наразі встановлюється.