Міністерство культури та інформаційної політики вимагає припинити знесення історичної пам’ятки – будинок Київського повітового земства 1913 року. Сьогодні, 26 вересня, на вулиці Рейтарській, 37 попри застереження ЮНЕСКО вкотре почали розбирати будинок. В Мінкульті зазначають, що для проведення вказаних робіт, забудовнику потрібно було отримати погодження ЮНЕСКО, проте, цього не було зроблено. 

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики. 

“Міністерство культури та інформаційної політики вимагає зупинити незаконні дії на вулиці Рейтарській у Києві. Це пряме порушення закону України “Про охорону культурної спадщини” та статті 37-2, що вимагає обов'язкове врахування рекомендацій Комітету всесвітньої спадщини UNESCO перед проведенням робіт в буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини”, – повідомили в Мінкульті. 

В міністерстві додають, що зараз триває засідання Експертної комісії з питань обліку обʼєктів культурної спадщини, де буде переглянуто статус памʼятки на вул. Рейтарській, 37.

“Очевидно, що незаконні роботи, що продовжуються в даний момент паралельно із засіданням, свідомо проводяться з метою знищити матеріальну структуру історичної садиби Києва”, – додають в Мінкульті. 

Також в міністерстві додають, що Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не схвалював проведення таких робіт, оскільки забудовник не провів інформування Комітету та не отримав жодних рекомендацій.