Слідчі поліції Києва заочно повідомили про підозру двом киянам за державну зраду та співпрацю з РФ. Про це повідомили в поліції Києва.

41-річна фігурантка протягом восьми років підтримувала збройну агресію РФ на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, погоджувалась з політичною позицією російські влади щодо анексії Криму та підтримувала повномасштабне вторгнення окупантів на територію України. Крім того, жінка всіляко сприяла підривній діяльності проти нашої держави у мережі Інтернет. Інший підозрюваний, 28-річний чоловік, розмістив публікацію на власній сторінці у соціальній мережі з висловлюваннями про підтримку злочинних дій окупанта.

Як розповів начальник слідчого відділу Печерського управління поліції Олександр Самусенко, фігурантка писала повідомлення про те, що потребує інформацію про місця дислокації та пересування українських військових з метою передачі її РФ.

“Жінка також просила учасників чату вести для неї розвідувальну діяльність, розподіливши між собою райони Києва аби здійснювати там фото- та відеозйомку місцевості. Отримані результати вона просила пересилати їй у особисті повідомлення. Ми провели експертизу, за результатами якої було визначено, що правопорушниця здійснює підривну діяльність проти України, що завдає шкоду інформаційні безпеці нашої держави”, - повідомили в поліції.

У ході розслідування правоохоронці встановили, що фігурантка створила аккаунт в мережі Інтернет, де розмістила відеозапис із зверненням до український військових. Там вона закликає їх не чинити опір насильницькому поваленню конституційного ладу в Україні військами російської федерації.

“Крім того, у мережі Інтернет ми виявили відео, на якому зрадниця закликає український військових скласти зброю, здатися, підтримувати окупаційну владу та злочинні дії російської федерації. Також жінка переконує слухачів, що Україна є державою-агресором та заперечує факт збройної агресії РФ”, - додали в поліції.

Зібравши всі матеріали та речові докази відносно громадянки, слідчі Печерського управління поліції заочно повідомили їй про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада вчинена в умовах воєнного стану), ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації) та  ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації, голорифікація її учасників з використанням засобів масової інформації). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

28-річний правопорушник виправдовував збройну агресії РФ та здійснював глорифікацію її учасників. Під час досудового розслідування було встановлено, що фігурант розмістив публікацію з відповідними висловлюваннями на своїй сторінці у соціальній мережі.

“У своїх висловлюваннях чоловік виправдовував, визнавав правомірною та заперечував збройну агресію російської федерації проти України. Ми провели відповідну екпертизу, за висновками якої підтвердити факт кримінального правопорушення”, - повідомили в поліції.

Слідчим відділом Печерського управління поліції чоловіку заочно повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників з використанням засобів масової інформації). За скоєне правопорушнику загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.