Прокуратура у Верховному Суді домоглася остаточного повернення столичній громаді земельної ділянки. Про це 25 липня повідомили в Київській міській прокуратурі.

Велика Палата Верховного Суду підтримала позицію прокурора у справі за позовом Київської міської прокуратури про визнання незаконним та скасування рішення Київради про передачу в оренду на 25 років земельної ділянки на вул. Бродівській у Голосіївському районі Києва вартістю 12,6 млн гривень.

Вказане рішення Київрадою було прийнято у зв’язку з переходом до товариства права власності на нерухоме майно площею 12,9 квадратних метрів, що більш ніж в 410 разів менше площі землі, наданої йому в оренду.

Разом з тим, отримання в оренду земельної ділянки комунальної власності у розмірах, що значно перевищують площу розташованого на ній нерухомого майна, передбачає дотримання процедури проведення земельних торгів.

Крім того, надання земельних ділянок для розміщення об’єктів дорожнього сервісу здійснюється виключно за результатами земельного аукціону.
 
Таким чином, передача спірної земельної ділянки в оренду без проведення земельних торгів відбулась з порушенням інтересів держави, які полягали у втраті можливості отримати територіальною громадою міста максимально великого розміру орендної плати за використання земельної ділянки у разі продажу права її оренди на конкурентних засадах. За таких обставин, Велика Палата Верховного Суду погодилась з доводами прокурора та залишила в силі постанову Північного апеляційного господарського суду, якою задоволено позов міської прокуратури про визнання незаконним і скасування рішення Київради про передачу в оренду спірної земельної ділянки.
 
Рішення суду є остаточним та оскарженню не підлягає.