24 липня православна церква відзначає день святої рівноапостольної Ольги, княгині Київської. У 1547 році Ольга була зарахована до лику святої рівноапостольної.

Велика княгиня Ольга, у святому хрещенні Олена, походила з роду Гостомисла, за порадою якого були покликані варяги княжити в Новгороді, народилася в Псковській землі, в селі Вибути, в язичницькій родині з династії князів Ізборських.

903 року вона стала дружиною великого князя київського Ігоря. Після його вбивства в 945 році повдованими древлянами вдова, яка не побажала вийти заміж, поклала на себе тягар державного служіння за трирічного сина Святослава.

У 954 році княгиня Ольга з метою релігійного паломництва та дипломатичної місії вирушила до Царгорода, де з пошаною була прийнята імператором Костянтином VII Багрянородним. Таїнство хрещення над нею звершив Патріарх Константинопольський Феофілакт, а сприймачем став сам імператор. Ім'я російської княгині названо було на честь святої цариці Олени, що набула Хреста Господнього. Патріарх благословив новохрещену княгиню хрестом, вирізаним із цілісного шматка Животворного древа Господнього з написом:

"Оновися Російська земля Святим Хрестом, його ж прийняла Ольга, благовірна княгиня".

Після повернення з Візантії Ольга ревно несла християнське благовістя язичникам, стала споруджувати перші християнські храми: в ім'я святого Миколая над могилою першого київського князя-християнина Аскольда та Святої Софії в Києві над могилою князя Діра, храм Благовіщення у Вітево Трійці в Пскові, місце для якого, за свідченням літописця, було їй вказано понад «Променем Трисіяльного Божества» — на березі річки Великої вона побачила три просвітлі промені, що сходять з неба.

Перестав свята княгиня Ольга в 969 році, заповідавши відкрито здійснити поховання її по-християнськи. Її нетлінні мощі лежали в Десятинній церкві в Києві. У 1547 році Ольга зарахована до лику святої рівноапостольної. Такої честі удостоїлися ще 5 святих жінок у християнській історії (Марія Магдалина, першомучениця Фекла, мучениця Апфія, цариця Олена Рівноапостольна та просвітителька Грузії Ніна).

Пам'ять рівноапостольної Ольги святкується православними церквами російської традиції 11 липня за юліанським календарем; католицькими та ін. західними церквами - 24 липня по григоріанському. Вшановується як покровителька вдів і новонавернених християн.

Княгиня Ольга є одним із центральних персонажів "Повісті временних літ" Літописець записав кілька оповідань легендарного характеру про те, як княгиня Ольга кілька разів помстилася древлянам за вбивство князя Ігоря.