Доступність сировини та дешевизна хімічних реагентів, а також задовільні текстильні властивості та широкі можливості модифікації забезпечують економічність виробництва та широке застосування віскозних волокон.

Що таке віскозне штапельне волокно?

VSF вважається віскозним штапельним волокном. VSF або тканина штапель – це регенеровані волокна, які стають стійкими замінниками бавовни. VSF також вважається штучним бавовняним волокном через його характеристики, аналогічні характеристикам бавовняного волокна. Оскільки їх можна легко змішувати з іншими волокнами, вони широко використовуються в одязі, домашньому текстилі, матеріалах для одягу, трикотажі та нетканих матеріалах.

Виробничий процес складається з наступних основних технологічних операцій:

  • виготовлення прядильного розчину;
  • формування ниток мокрим способом;
  • обрізання та сушіння їх.

Переваги

Тканини з штапельних віскозних волокон легко забарвлюються і мають прекрасні гігієнічні властивості (гігроскопічність), що особливо важливо у виробах народного споживання. Доступність сировини та дешевизна хімічних реагентів, а також задовільні текстильні властивості та широкі можливості модифікації забезпечують економічність виробництва та широке застосування віскозних волокон.

Недоліки

У віскозних штапельних волокон є велика втрата міцності при намоканні, схильність до зминання, недостатній опір тертю, мала ступінь еластичності, особливо у вологому стані. Ці недоліки можуть бути усунені модифікацією. Модифіковані віскозні волокна мають більшу міцність у сухому і мокрому стані (втрата міцності у вологому стані становить 20-25% проти 40-50% у звичайних віскозних волокон), характеризуються великою зносостійкістю, підвищеною еластичністю. Віскозні волокна скручено-лопаткового типу мають більш стабільне намотування, що спрощує їх комбінування з натуральними волокнами при виготовленні ниток. Схильність віскозних волокон до утворення складок можна зменшити шляхом подальшої обробки різними складами.

Вироби з віскозного штапельного волокна

  • Одяг: аксесуари, блузки, сукні, куртки, спідня білизна, підкладки, капелюхи, штани, спортивні сорочки, спортивний одяг, костюми, краватки, робочий одяг.
  • Меблі для дому: покривала, ковдри, штори, драпірування, простирадла, чохли, скатертини, оббивка.
  • Промислове використання: промислові товари, медико-хірургічні вироби, неткані матеріали, шинний корд.
  • Інше застосування: засоби жіночої гігієни, дитячі серветки та кухонні серветки.