Навіть досвідченим водіям буває складно зрозуміти, коли міняти гальмівні колодки. Вказівки виробників коливаються у величезному діапазоні: 30 000-60 000 км пробігу, точне значення залежить від безлічі факторів, які впливають на термін експлуатації кардинально: стиль водіння, якість колодок, умови експлуатації автомобіля, тощо. Ніхто не хоче замінювати колодки, які ще можна використовувати, і даремно витрачати гроші. Але всі бояться (і не дарма) дотягнути до критичного стану, при якому автомобіль може втратити керованість і почнуть «летіти» диски. Жодних ознак у стані та поведінці авто, які дозволяють вчасно виявити настання цього моменту, не існує, але є одне важливе правило.

Не буває надто частих перевірок колодок

З якого б приводу ви не звернулися до автосервісу, це найкраща нагода перевірити колодки, та в цілому гальма. Хороший автомайстер знає це правило і слідує йому без зайвих нагадувань. На жаль, із майстрами щастить далеко не всім. Не соромтеся нагадувати механікам про необхідність глянути на колодки.

«Сам бог велів» це робити при заміні зимових шин на літні і навпаки. Регулярна перевірка двічі на рік - це вже величезна підмога для своєчасної заміни колодок. Якщо товщина фрикційного шару поки що достатня, але наближається до критичної, у вас буде час підготуватися та замовити нові колодки пассат б5 на маркетплейсі, заощадивши кошти. Слід врахувати, що нормальне зношування рівномірне, якщо колодки зносилися на одній осі, їх треба міняти скрізь.

Плюси перевірки колодок на автосервісі

  1. Безпека: Регулярний огляд гальмівних колодок дозволяє переконатися в їхній працездатності, що підвищує безпеку на дорозі. Відсутність перевірок може призвести до погіршення гальмування та ризику аварій.
  2. Поліпшення ефективності гальмівної системи: перевірки дозволяють уникнути зношування та забезпечують більш високу ефективність гальмування.
  3. Економія: Перевірка гальмівних колодок запобігає серйознішим проблемам, які виникають при їх повному зносі. Заміна зношених колодок вчасно врятує вас від псування дисків і супортів, тим самим позбавить зайвих витрат.
  4. Зручність: Перевірка гальмівних колодок на сервісі виконується швидко та легко у рамках звичайного технічного обслуговування. Як правило, за це навіть не беруть платню (або це незначна сума).
  5. Збереження гарантії: Деякі виробники вимагають перевірки гальмівних колодок у рамках регулярного технічного обслуговування.

Звісно, на багатьох сучасних автомобілях проблема своєчасної заміни колодок вирішується електронними датчиками. Є також і механічні пристрої, які повинні попереджати водія про зношування писком. Однак, будь-які датчики доступні далеко не для всіх моделей і настільки часто дають помилкові сигнали, що водії можуть перестати на них реагувати. Тому це рішення не є універсальним і не може замінити візуального огляду.