Столичні правоохоронці виявили громадянина, який підозрюється у пропаганді комунізму та підтримці збройної агресії РФ проти України. Чоловік створив телеграм-канал, у якому підтримував тоталітарний комуністичний режим, не визнавав Україну як незалежну державу та виправдовував агресії РФ. Про це 23 серпня повідомили в поліції Києва.

У ході реалізації оперативної інформації слідчі Святошинського управління поліції викрили чоловіка, який підтримував та визнавав правомірність дій РФ на території України, а також закликав громадян до відродження СРСР у формі нового союзу. Порушником виявився 44-річний уродженець Донецької області, який вісім років тому переїхав до столиці. Правоохоронці провели обшук за місцем його мешкання, у ході якого вилучили комп’ютерну техніку, російські монети, друковані матеріали з символікою комуністичної партії та її елементи.

Як розповів начальник Святошинського управління поліції Петро Токар, з 2014 року по грудень 2021 року зловмисник систематично розміщував в Інтернеті статті, відеоматеріали, пости, публікації та коментарі, в яких пропагував ідеологію комуністичного режиму.

За даними правоохоронців, чоловік створив телеграм-канал, у якому зібрав близько двохсот тисяч однодумців. У 2022 році після повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України, правопорушник почав активно підтримувати дії сусідньої держави-агресора та категорично не визнавав незалежність України, публікував дописи, у яких поширював наслідки обстрілів російською армією, звинувачуючи при цьому українських військових та владу, глорифікував осіб, які здійснювали збройну агресію та прославляв колишніх лідерів Радянського Союзу.

У ході слідства правоохоронці також з’ясували, що підозрюваний неодноразово брав участь у телепрограмах російського загальнодержавного каналу, де надавав коментарі, спрямовані на пропаганду ідеології комуністичного тоталітарного режиму та запереченні його злочинів.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 та ч. 2 ст. 436 -2 Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до 10 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.