За колабораціонізм судитимуть псевдопосадовця обласного управління молодіжної політики, сім’ї та спорту окупованої Херсонської області. Про це повідмили в Київській міській прокуратурі. 

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва завершено спеціальне досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт відносно мешканця Херсону за фактом зайняття посади, пов’язаної з виконанням адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території та в організації та проведенні заходів політичного характеру, спрямованих на підтримку держави-агресора та активній участі у таких заходах (чч. 5, 6 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Слідством встановлено, що обвинувачений, в умовах воєнного стану прийняв пропозицію представників збройних сил РФ про співпрацю та був проголошений начальником незаконного органу влади - управління молодіжної політики, сім’ї та спорту ВЦА Херсонської області.

На виконання розпорядження громадянина, який займав незаконну посаду голови окупаційної ВЦА Херсонської області підозрюваний брав участь в організації та проведенні заходу з нагоди Дня захисту дітей на території Херсонської області.

Також за процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури Києва завершено спеціальне досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт відносно мешканки Херсону за обвинуваченням у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. 

Слідством встановлено, що підозрювана упродовж травня-червня 2022 року надала згоду на співпрацю з представниками з представниками РФ. Перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсону, підозрювана добровільно погодилася на зайняття посади у незаконно створеному органі влади. Вона була проголошена головою обласної комісії по проведенню незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Раніше підозрювана неодноразово брала участь у виборчих процесах за українським законодавством, зокрема очолювала Херсонську міську виборчу комісію.