В вищих ешелонах влади – кадрові пересування. Ірина Венедиктова залишає посаду генерального прокурора, а Іван Баканов – посаду голови Служби безпеки України.

“Прийняв рішення про усунення Генпрокурора з посади та звільнення голови СБУ”, - повідомив голова держави.

Як повідомив президент, зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зміни та колабораційної діяльності співробітників прокуратури, органів досудового слідства, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальному провадженні відповідним особам повідомлено про підозру. Понад 60 співробітників прокуратури та СБУ залишились на окупованій території та працюють проти України.

“Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язку, виявлені між співробітниками силових структур України та спецслужб Росії, ставлять дуже серйозні питання актуальним лідерствам. На кожне з цих питань буде отримано правильну відповідь”, заявляє президент.

Ірина Венедиктова займала посаду генерального прокурора з 17 березня 2020 року. 

Іван Баканов керував СБУ с 29 серпня 2019-го

Володимир Зеленський призначив в.о. генпрокурора України Олексія Симоненко, який раніше обіймав посаду заступника генпрокурора Ірини Венедиктової.

46-річний Олексій Симоненко, уродженець міста Чугуїв, що на Харківщині. 1998 року закінчив Національну юридичну академію в Харкові, після чого почав свою кар'єру стажером на посаді помічника прокурора. Був слідчим прокуратури Деснянського та Оболонського районів Києва, а з 2006 по 2010 рік – слідчим у особливо важливих справах слідчого відділу управління прокуратури Київської області.

З 2010 до 2018 року проходив службу в СБУ, з 27 березня 2020 року обіймав посаду заступника Генерального прокурора України.

Відомо, що посаді заступника генпрокурора Симоненка підписав клопотання про арешт п'ятого президента України Петра Порошенка.