Київські прокурори розкрили схему отримання документів моряків за хабарі. За даними слідства, мешканець Одеси спільно з іншими учасниками злочинної групи розробив механізм здирництва грошей за видачу документів для роботи на морських судах. Отримати ці документи без хабара було практично неможливо, повідомляють у прокуратурі.

За хабар будь-яка особа, у тому числі без відповідної профільної освіти та медичного обстеження, могла отримати документи моряка міжнародного зразка, свідоцтво та медичний сертифікат.

Встановлено, що з червня 2022 року по січень 2023 року підозрюваний за виготовлення таких документів отримав неправомірну вигоду у сумі понад 100 тис. грн.

Зловмисника затримали в Одесі під час отримання чергового хабара у сумі 1 100 доларів США. Під час затримання зловмисник спробував втекти, вистрибнувши із вікна другого поверху, проте оперативники наздогнали зловмисника.

Затриманого взяли під варту із альтернативою у вигляді застави у розмірі 805 тис. грн. Встановлюються інші учасники протиправної схеми, зокрема серед посадових осіб.