Сьогодні, 16 квітня, православна церква відзначає Великдень - одне з основних свят християнства, яке відзначає воскресіння Ісуса Христа та символізує перемогу життя над смертю.

Великдень - головне свято християнства. Цього дня у храмах проводиться урочисте богослужіння. Воно починається до півночі. Спочатку служить Північниця, під час якої священики забирають Плащаницю у вівтар і кладуть на престол. Опівночі починається ранок. Духовенство співає у вівтарі святкову стихиру. Потім церковнослужитель здійснює хресну ходу - обхід храму під дзвін. У руках він тримає ліхтар із запаленою свічкою всередині. За ним ідуть представники духовенства з церковними реліквіями. Хресна хода супроводжується співом стихири. Після обходу храму триває ранок. Невід'ємними частинами Великодньої служби є Великодній годинник та Літургія Іоанна Золотоуста.

У багатьох храмах у цей день парафіянам дозволяється дзвонити у дзвони. Будь-хто в супроводі духовенства може піднятися на дзвіницю і спробувати себе в ролі дзвонаря.

У Світле Христове Воскресіння у церквах освячують паски, крашанки та інші частування, приготовані до святкового столу. Люди кладуть у плетений кошик продукти, накривають їх гарним рушником і йдуть святити.

Що не можна робити сьогодні

  1. Не можна залишати безлад у будинку.
  2. Не можна позичати гроші.
  3. Не можна накопичувати образи, уникати сварок та конфліктів, а також не провокувати інших на них.
  4. Не можна спостерігати за сваркою тварин, щоби не залучити негативну енергію.