Роли - популярна закуска, яку винайшов американський кухар японського походження. Незважаючи на те, що насамперед вони асоціюються саме з кулінарними традиціями Японії, їх можна зустріти у ресторанах інших країн. Така популярність пояснюється не лише автентичним смаком чи оригінальною подачею, а й різноманітністю інгредієнтів. Сучасні кухарі давно відійшли від класичної рецептури, запропонувавши гурманам безліч цікавих делікатесів. Про найнезвичайніші види ролів і суші ви дізнаєтеся нижче. Замовити ж оригінальні веганські, солодкі або спринг-роли https://rocosushi.com/ru/menu/spring-rolly, приготовлені за фірмовими рецептами, ви завжди можете у ресторанах ROCO Sushi.
Класичні роли
Класикою японської кухні є суші - закуска, до складу якої входить тонка рисова основа та шматочок риби, перев'язані смужкою водоростей норі. Риба (лосось, тунець) може бути свіжою, слабосоленою або копченою. У деяких рецептах її замінюють морепродуктами:
- креветками;
- морським вугрем;
- крабом.
Закуску подають на стіл із соєвим соусом, приправою васабі, яка дезінфікує начинку, та маринованим імбиром, який «освіжає» смакові рецептори.
У 1970-х роках. японський кухар, який працював в одному з каліфорнійських ресторанів, почав згортати рис та рибу в рулет і подавати їх невеликими шматочками. Страва швидко набула шанувальників серед американських гурманів і поступово поширилася світом. З того часу кожен поважаючий себе суші-майстер намагається модернізувати рецепт і додати до складу незвичайні продукти. Так згодом у меню азіатських ресторанів з'явилися гострі, вегетаріанські, теплі, запечені роли, солодкі закуски.
Екзотичні роли
Дракони
Дракон займає особливе місце у японській культурі. У кулінарії його втіленням є морський вугор - риба з сімейства вугрових, що відрізняється довгим і витягнутим тілом. Кухарі цінують її за поживність та багатий вітамінно-мінеральний склад. На основі цієї риби готують роли драконів. Крім вугра, до їх складу входить лосось, ікра тобіко, креветки, авокадо, мікрозелень, яєчний омлет та інші інгредієнти.
Макі
Маки - найавтентичніший вид суші. Вони є рулетом, згорнутим з листя водоростей норі з начинкою з рису, тунця, вугра, краба або лосося. У начинку також додають авокадо, свіжий огірок та кунжут. Невелика кількість інгредієнтів дозволяє оцінити смак кожного з них.
Гункани
Гункан - різновид ліпних суші. За допомогою водоростей норі кухарі формують основу у вигляді човника, який заповнюють креветками, тунцем, вугром, морським гребінцем, копченим або слабосолоним лососем. Начинку викладають із «шапочкою», яку посипають ікрою або невеликими шматочками огірка.
Тако-суші
Ця страва відсилає одночасно до японської та мексиканської кухні. Основою в ньому виступає аналог "тако" - листя норі, обсмажені в клярі. Як начинку кухаря використовують класичні продукти:
- філе лосося;
- філе тунця;
- креветки.
Щоб зробити закуску легшою, до неї додають шпинат, соєві боби «едамамі» або салат Айсберг. За автентичний смак відповідає соус гуакамоле.
Веган роли
Особливість японської кухні полягає в тому, що її страви можна адаптувати під будь-яке меню. Для гурманів, які дотримуються веганської дієти, суші-майстри розробили рецепти веган-ролів. Джерелом білка в цьому делікатесі є сир тофу. Незвичайний смак та багатий вітамінно-мінеральний склад пояснюється присутністю водоростей хіяші, авокадо, огірка, манго та кунжутного насіння.
Спрінг роли
Ця страва є азіатською варіацією фаршированих млинців. Замість водоростей у ньому використовується тонкий рисовий коржик, в який загортають рибу, морепродукти, фрукти, овочі та зелень. У багатьох рецептах присутня свіжа морква, яка надає закусці яскравого кольору та характерного хрускоту.
Солодкі роли
До екзотичних страв можна віднести і солодкі роли. До їх складу входить банан, апельсин, карамель та різні види солодощів (маршмеллоу, цукерки M&M's, печиво Орео, шоколадна паста Нутелла). Зверху поливають начинку шоколадом або шоколадним топінгом.