Слідчі слідчого управління поліції Києва за оперативного супроводження працівників Служби безпеки України, під процесуальним керівництвом Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони та за силової підтримки спецпризначенців КОРД викрили чоловіка, який під час воєнного стану надавав призовникам документи про визнання їх непридатними до військової служби, щоби безперешкодно виїхати з України.

Як з’ясували правоохоронці у ході досудового розслідування, прикриваючись роботою у добровольчому формуванні територіальної громади столиці, 52-річний чоловік виготовляв та продавав «клієнтам» тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Згідно фейкових документів ухилянти нібито непридатні до служби за станом здоров’я. Таку послугу правопорушник оцінив у 5 500 доларів США.

Поліцейські задокументували факт передачі фігурантом виготовленого документу одному з місцевих мешканців та отримання авансу у сумі 3 000 дол США. Порушника затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. За місцем роботи чоловіка слідчі провели обшук, за результатом якого вилучили чорнові записи та робочу документацію.

Слідчі оголосили чоловіку про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України - незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Санкція статті передбачає до дев’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.