В Україні продовжується пандемія коронавірусу. За місяць У Києві кількість випадків захворювання на COVID-19 зросла більш ніж у 7 разів. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

“Місяць тому, за тиждень із 8 по 14 серпня, у столиці було зареєстровано 316 випадків лабораторно підтвердженого COVID-19. А минулого тижня – вже 2278 випадків. Якщо порівнювати між собою два останні тижні, то рівень захворюваності зріс удвічі. Вважаю, що таке зростання з повним правом можна називати стрімким», – наголосила директор профільного Департаменту.

Кількість тяжких випадків, які потребують стаціонарного лікування, збільшується. На сьогоднішній день у лікарнях столиці дорослих пацієнтів із COVID-19 перебуває удвічі більше, ніж на початку вересня, а дітей – вчетверо більше.

Лікарі відзначають зміни до основних симптомів хвороби. Якщо раніше в основному це було підвищення температури, нежить, кашель, пневмонії, то сьогодні хвороба в легких формах може позначатися на розладах кишково-шлункового тракту, а в складних – бити по серцево-судинно-судинно-мозкових системах і навіть виявлятися інсультом. чи інфарктом. І все це можливе на тлі нормальної температури тіла.

"Через таку підступність COVID-19 дуже важливо прислухатися до свого організму, залишатися вдома та негайно звертатися до лікаря за найменших проявів нездоров'я", - заявляють у Департаменті охорони здоров'я КМДА.

У КМДА повідомляють, що найкращою профілактикою COVID-19 та його тяжких наслідків залишається вакцинація, а також дотримання протиепідемічних заходів.

Прищепитися у столиці можна:

  • у центрах первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичних центрах;
  • ТРЦ Gulliver;
  • River Mall;
  • Універмаг "Україна".

На базі комунальних закладів охорони здоров'я функціонують мобільні бригади, які за заявками можуть виїжджати на вакцинацію організованих колективів (адреси та довідкові телефони – за посиланням).

У КМДА також пропонують не нехтувати протиепідемічними заходами. Необхідно провітрювати у закритих приміщеннях, по можливості уникати місць скупчення людей, мити руки, використовувати дезінфектанти та носити маски у багатолюдних місцях.

Все частіше фахівців питають про доцільність повернення маскового режиму. У мерії пропонують не сидіти і не чекати, доки хтось поверне масковий режим. Тим більше, що Постанову Кабміну про карантинні обмеження і не скасовували. Будь-який киянин, який свідомо ставиться до свого здоров'я та здоров'я близьких, у людних місцях має носити захисну маску.

COVID-19 - це потенційно тяжка гостра респіраторна інфекція, що викликається коронавірусом SARS-CoV-2 (2019-nCoV). Є небезпечним захворюванням, яке може протікати як у формі гострої респіраторної вірусної інфекції легкої течії, так і у тяжкій формі. До найпоширеніших симптомів захворювання належать підвищена температура тіла, стомлюваність та сухий кашель.
Вірус здатний уражати різні органи через пряме інфікування чи за допомогою імунної відповіді організму.

У міру поширення захворювання вчені виявили низку штамів: Альфа, Бета, Гамма, Дельта, Омікрон.

Перший випадок коронавірусу був зафіксований у Китаї 17 листопада 2019 року. В Україні – 3 березня 2020 року.
Станом на 15 вересня 2022 року у світі коронавірусом заразилося понад 609 мільйонів людей, що становить приблизно 8% населення планети. Загинуло понад 6,5 мільйонів людей.

В Україні коронавірусом заразилося понад 5 мільйонів людей, що становить приблизно 13,5% населення країни. Понад 108 тисяч людей загинули від захворювання.

Після початку агресії РФ проти України Міністерство охорони здоров'я України припинило давати щоденні звіти про захворювання, що поширюється, і кількість загиблих. У населених пунктах країни практично було припинено дію маскового режиму.