Силовики викрили киянина, який шпигував за літаками ЗСУ. Про це повідомили в Службі безпеки України.

За даними слідства, 18-річний киянин потрапив у поле зору російських спецслужб через свою активність у прокремлівських телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію проти України. Кілька місяців тому хлопця завербував кадровий співробітник ФСБ.

За завданням куратора киянин намагався виявити місця базування авіації ЗСУ. Для збору інформації хлопець навіть зняв на кілька днів квартиру біля місцевого аеродрому.

Також шпигун розвідував геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з'ясовував точність ворожих "прильотів" по енергооб'єктах. За виконання таких завдань парент отримував від російських спецслужб гроші, які надходили на його банківську картку.

Співробітники СБУ затримали киянина "на гарячому" - коли він проводив дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства в Києві. Під час обшуків у нього в квартирі вилучили мобільний телефон і комп'ютер із доказами його листування з російською спецслужбою. Також виявлено банківську картку, на яку "заходили" кошти за шпигунство.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі.
 

photo-2024-02-13-10-03-38